koristan rekvizit za vježbanje

Dizanje utega, osim treninga snage, ima i svojih zdravstvenih prednosti

vježbe
Dreamstime
04.05.2021.
u 21:51

Osim što pruža dobar osjećaj, trening snage i dizanja utega može vas zaštititi od određenih bolesti i zdravstvenih problema kako starite. Poboljšat će vaše mentalno zdravlje i pojačati metabolizam. Utezi kao rekvizit za vježbanje svakako bi morali biti dio vaše fitness rutine, uz uravnoteženu prehranu, piše ljepotaizdravlje.hr.

Trening snage i dizanje utega

Ova vrsta treninga ima određene zdravstvene prednosti kao što su:

– smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa II. Ako se razina glukoze u krvi ostavi bez nadzora i postane previsoka, to može imati ozbiljne posljedice poput moždanog udara, oštećenja živaca, sljepoće.
– istraživanje sa Sveučilišta Iowa pokazalo je da dizanje utega kraće od jednoga sata tjedno može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara i do 70 posto.
– dizanje utega jako je korisno za osobe s artritisom – na stranici Artritis Action ističu kako je redovito vježbanje neophodno jer pomaže u jačanju mišića koji štite i podupiru zglobove. Što ste manje aktivni, mišići postaju slabiji, zglobovi manje stabilni i to uzrokuje bol kad se krećete.
– utezi će pomoći smanjiti rizik od osteoporoze i poboljšate snagu, ravnotežu i držanje tijela.
– NHS preporučuje svim odraslim osobama iznad 35. godine života da barem dva dana u tjednu rade na jačanju mišića.
– dizanje utega može uravnotežiti hormonalne probleme poput sindroma policističnih jajnika s kojim se bore mnoge žene. Postoje studije koje su pokazale da je upravo trening snage jedan od načina kako možete uravnotežiti hormonalno zdravlje.

Trening snage učinit će puno dobroga za vaše mentalno zdravlje – osjećat ćete se fizički jači i imati više samopouzdanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije