Ogromne štete

Divlje svinje opustošile su nam pšenicu i kukuruzišta, a ne smijemo im ništa!

11.08.2021.
u 21:20

Divlje svinje poljoprivrednicima u bihaćkoj mjesnoj zajednici Izačić, u naselju Sulići, već godinama uništavaju zasijane kulture na njihovim parcelama stvarajući pritom goleme štete. Tako je i ovih dana. Na udaru ove divljači parcele su kukuruza i pšenice, ali i povrtlarske kulture poput graha i krumpira, piše Večernji list BiH. 

Približavaju se kućama

Pomoć su zatražili u Lovačkoj organizaciji od koje su zahtijevali da organizira hajku na divlje svinje, ali im je kazano kako zbog lovostaja i zakonom zaštićene divljači to ne smiju činiti, a kažnjiv je i svaki samoinicijativni odstrel, tako da su žitelji Izačića na mukama, prepušteni sami sebi. Kukuruz Azre Sulić zasijan na parceli od dva duluma u Sulićima na Izačiću noću sustavno uništavaju divlje svinje. - Približavaju se kućama i mještanima, uništiše i krumpir i kukuruz - žali nam se Azra i pita se hoće li uopće dalje sijati.

- Nemam ništa, uzdam se da ću naći nešto, ali nemam ništa. Nemaš se komu žaliti. Zabranjeno je ubijanje. Ne možemo ništa. Borim se, teško mi je. Kad sve ovo vidim, očajna sam - kaže nam ova poljoprivrednica. - Ako ovako nastave, od kukuruzišta neće ostati ni klip - dodaje Azra koja je prije dvije godine zasijala sam kukuruz na parceli od dva duluma, i, kaže, kući nije odnijela ni jedan klip, a u ovom ga kraju nije bilo boljeg. Kukuruz je morala kupiti od drugih poljoprivrednika kako bi prehranila perad. - Sijala sam kukuruz i u Polju. Napustila sam njivu, imam šest duluma. Niti orem niti više smijem orati. Ne može ništa ostati - dodaje Azra. Poharale su divlje svinje i susjednu parcelu pšenice Katke Sulić i uništile je u potpunosti. Uzaludna je bila želja i trud da si osiguraju pšenicu za domaće brašno.

Dolaze noću

- Ni zrno nismo donijeli kući. One su nam sve to uništile. Kombajn nije za što imao ni dolaziti. Ovo se godinama događa, jedne kukuruz, druge, evo, pšenica. I moramo odustati od njiva na kojima sve rodi - kaže Katka te dodaje kako usjeve s te njive nikad nisu prskali kako bi ih učinili zdravim. Žali što su uzalud potrošili novac. Štete je pretrpio i Miralem Raković. Kaže kako svinje kukuruzišta uništavaju kružno iz sredine ka krajevima. - Ovdje imamo jedan potok. Oni su danju tu, imaju vodu. Preko dana ne dolaze na usjeve, nego samo uvečer od 2 do 3 sata i uništiše sve. Zamolio bih lovačko društvo da to nekako riješe. Oni kažu: “Ogradi.” Kako ću ograditi? - pita se. Razočaran kao i njegovi susjedi, Miralem pita se kako obraniti svoje usjeve od ove nemani. Bez pomoći nadležnih institucija društva, zasigurno, to sami nisu u stanju, a ako bi se na to i odlučili, suočili bi se sa zakonskim sankcijama. - Divljač je zaštićena, a tko će u ovom slučaju zaštititi nas poljoprivrednike, koji mukotrpno živimo od svog rada pod vedrim nebom - pitaju se.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije