sve više zainteresiranih za cijepljenje

Dilema o cijepljenju trudnica protiv Covid-19: Liječnici otkrivaju zašto je važno da se cijepe

cjepivo
shutterstock
11.11.2021.
u 08:39

U Tuzlanskoj županiji sve je više zainteresiranih trudnica za cijepljenje, a do prije samo tri mjeseca nije bilo niti jedne trudnice na punktovima za cijepljenje. No, sada se taj broj povećava iz dana u dan.

Jedna od sve aktualnijih tema kada je riječ o cijepljenju jeste trebaju li se cijepiti trudnice. Zbog toga se pokreću brojne grupe na društvenim mrežama. Trudnice i dojilje su u strahu i nedoumicama, a neke i neodlučne je li cijepljenje neophodno. 

BHRT je provjerio s liječnicima zašto je važno da se trudnice i dojilje cijepe, jer što ako koronavirus i opasni delta soj ugroze život majke i bebe.

U Tuzlanskoj županiji sve je više zainteresiranih trudnica za cijepljenje, a do prije samo tri mjeseca nije bilo niti jedne trudnice na punktovima za cijepljenje. No, sada se taj broj povećava iz dana u dan.

"Mlade djevojke najviše zanima, ovo što spominju sterilitet. Mi smo imale par slučajeva gdje su djevojke planirale trudnoću i dogodilo se da nakon prvog cjepiva, pošto su primale Astrazenecu i kroz par mjeseci kada su došle na revakcinaciju dogodila se trudnoća. Tako da mislim da nema to nikakve veze sa sterilitetom, nego su to samo priče. Uvijek može doći bilo tko od njih razgovarati samnom, mogu se posavjetovati i sa svojim ginekolog ili pedijatrom.", pojasnila je dr. Džana Atlić, liječnica opće obiteljske medicine u Domu zdravlja Tuzla. 

Mnoge trudnice i majke dojilje je osvijestila činjenica da ukoliko obole od koronavirusa, njihovo zdravlje je ozbiljno ugroženo, a liječnici UKC-a Tuzla kažu da jako mlade buduće mame, kada se zaraze, završe na respiratoru.

"Tri pacijentice su nažalost završile i u respiratornom centru. Ja ne mogu davati podatke o daljnjem tijeku bolesti, ali želim reći da je jedini i najbolji način prevencije cijepljenje koje se preporučuje bez obzira na status trudnoće.", kaže dr. Igor Hudić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Ipak mnoge od njih u strahu, nedoumicama i pod utjecajem društvenih mreža.

"Voljela bih da ljudi ne vjeruju trendovima mahale, ili zajednici u kojoj žive, a koji su produkt senzacionalisti nastrojenih medija. Već bih voljela da se educiraju i na osnovu činjenica i modernih znanosti donesu odluku za sebe. Moja beba je kroz mene dobila antitijela i onda ako i dobijemo covid znam da ćemo to brže i lakše prebroditi.", kaže cijepljena dojilja Stela Rakovac Dodig.

Stručnjaci su jedinstveni kada je u pitanju sigurnost i dobrobit cjepiva protiv koronavirusa i onda kada su trudnice i dojilje u pitanju.

"Dva su razloga. Prvo što trudnica štiti samu sebe, a drugo što imunim odgovorom i stvaranjem antitijela štiti i svoje dijete.", pojašnava prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla. 

Trudnice su još izložene različitim razmišljanjima: javnosti, svojih bližnjih i liječnika. No, koronavirus i dalje pokazuje svoje ružno lice, stoga je, kažu ovi sugovornici, cijepljenje nužno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?