Direktor Direkcije za europske integracije BiH

Dilberović: Regija ide naprijed, ali mi nismo daleko od regije

Dilberović:
06.03.2017.
u 15:30

Direktor Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović konstatira da regija napreduje na europskom putu, ali i da "mi nismo daleko od regije" uprkos teškoćama Bosne i Hercegovine i općoj slici o njenom značajnom zaostajanju u tom kontekstu.

Dilberović naglašava također da je u bosanskohercegovačkom slučaju, pozitivni doprinos aktualnog Vijeća ministara BiH znatno veći od onoga što su učinili prethodni sazivi ovog tijela.

- Regija ide naprijed, ali mi nismo daleko od regije niti će nas puno preteći u trenutku kad mi otvorimo poglavlja - kazao je između ostalog direktor Direkcije za europske integracije kao jedan od uvodničara panel diskusije „BiH na putu prema Europskoj uniji: Izazovi i perspektive“, koju su organizirali Centar za edukaciju i inicijative i Politička akademija Stranke demokratske akcije.

Dilberović zaključuje da za Bosnu i Hercegovinu trenutno nema bolje alternative od euroatlantskih integracija i da ono što se čini u procesu pridruživanja može samo koristiti državi i njenim građanima.

- Europa je i dalje najprimamljivije područje za život, odnosno Europska unija za stanovnike zemalja članica. Mi smo mala država koja svoj suverenitet može kvalitetnije izgrađivati u zajednicama kao što su  NATO i EU - kazao je Edin Dilberović.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovarajući na pitanja nekih sudionika ove panel diskusije, postavljenih u kontekstu vanjske politike BiH, rekao je da posebno o ekonomskoj diplomaciji zemlje treba još dosta govoriti budući da tu stvari ne fuinkcioniraju na pravi način.

Što se tiče odnosa s Rusijom, Zvizdić konstatira da su ekonomske relacije Bosne i Hercegovine s tom zemljom jako dobre i navodi da će ubrzo krenuti kopneni izvoz mesa, voća i povrća na veliko rusko tržište. Međutim, različita su politička stajališta dviju zemalja, Rusija zastupa, naprimjer, stav da zapadni Balkan ne treba da bude u NATO-okrilju te je njena bazna intencija usmjerena prema Srbiji, zaključio je Zvizdić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?