Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dijaspora godišnji odmor u BiH koristi za servisiranje vozila, uljepšavanje zuba, uređenje kose...

04. kolovoza 2019. u 08:00 0 komentara 394 prikaza
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Već nekoliko godina dolazak dijaspore u Bosnu i Hercegovinu na godišnji odmor u ljetnim mjesecima sa sobom povlači i povećanje obima posla u domaćim frizerskim salonima, stomatološkim ordinacijama, zlatarama, ali i auto servisima. Kako bi se udovoljilo zahtjevima dijaspore, pojedinci bilježe i prekovremeni rad u danima vikenda, posebno stomatolozi koji imaju pune ruke posla, piše Klix.ba. 

Svoje slobodno vrijeme bh. građani sa inozemnim adresama osim za odmor u našoj zemlji odlučuju iskoristiti i za servisiranje automobila, uređenje zuba, promjenu frizure, ali i kupovinu zlata. Osim što će sve usluge, odnosno proizvode dobiti znatno jeftinije nego u inozemstvu, naša dijaspora ulaže i veliko povjerenje u domaće stručnjake koji se ističu po kvaliteti.

Ukoliko svoj automobil želite popraviti u nekom od licenciranih tuzlanskih autoservisa na termin ćete u jeku sezone čekati malo više nego u ostalim razdobljima godine.

Povećanje obima posla primjetno je u autokućama Nipex i Pavić iz kojih priznaju da dijaspora koja dolazi u BiH vrijeme godišnjeg odmora koristi za redovitaa servisiranja svojih automobila iz jednostavnog razloga, jer su im u našoj zemlji usluge znatno jeftinije. 

"Većina dijaspore koristi dolazak na godišnje odmore kako bi riješili svoje poslove u vezi servisiranja vozila, generalno jer je u BiH sve jeftinije, nije važno je li u pitanju redoviti servis, veliki servis, ili lakiranje automobila. Tijekom godišnjih odmora u srpnju i kolovozu imamo blago povećanje posla, ali to nije drastično, jer smo dijasporu koja nam dolazi odavno naviknuli da na vrijeme najave svoje termine kako bismo planirali vrijeme njihovog dolaska i napravili kontinuitet u radu", kaže za Klix Saša Nišandžić, rukovoditelj servisa i direktor kompanije Nipex.

Kada je riječ o dijapazonu poslova, on je u domaćim servisima širok, a u sklopu redovitih servisa uglavnom se rade sređivanja motora, kočnica, guma ili određenih lakirerski radovi. Rade se i korekcije na limariji automobila prilikom prometnih nezgoda koje im se dogode na bh. cestama.

Iz Autokuće Pavić u kojoj je u ljetnoj sezoni obim posla povećan za gotovo 20 posto, navode da zbog drastične razlike u cijenama dijaspora se u našoj zemlji odlučuje i za sređivanje kompleksnijih stvari na automobilima, poput velikih servisa, servisa mjenjača i slično. 

"Čekanje na termin izvan sezone je jedan do dva dana najviše, a u ljetnoj sezoni otprilike dva do tri dana, s tim da nastojimo uvijek neke prioritetne stvari primiti i izvan termina kako bismo uslužili naše klijente. Poznati smo nažalost po tome da mnoge stvari ostavljamo za 5 do 12 ili po poznatoj formuli 'moram ujutro na more'. Ali, uspijevamo uslužiti 99 posto zahtjeva naših klijenata", kaže direktor Auto kuće Pavić Dejan Pavić.

Pored automehaničara, zadovoljno rukama u ovom razdoblju trljaju i domaći stomatolozi koji, saznaje se, zbog velikog povećanja posla koje im nameće dijaspora, rade sve dane u tjednu. Do slobodnih termina u udarnom razdoblju godine je izuzetno teško doći, a bh. državljani sa stranim adresama imaju različite želje.

"U aktualnom razdoblju imamo mnogo posla, mnogo ljudi iz inozemstva koristi ovdje stomatološke usluge, prvenstveno zbog cijene, ali stava sam da se u BiH može pronaći i dobra kvaliteta. Konkretno, kod mene se u ovom razdoblju radi i vikendom, prvenstveno kako bi ljudima koji nam dolaze iz inozemstva izašao u susret, jer su ograničeni s vremenom. Jednostavno, morate se prilagoditi svemu kako biste sve dobro odradili", kaže za Klix.ba stomatolog dr. Amar Mazalović.

Pored konzervativnih usluga koje se odnose na popravak, čišćenje i liječenje zuba izuzetno su česte i druge usluge.

"To su nadogradnje, zatim izrade navlaka, cirkon navlake, razne vrste proteza, kombinirani radovi, implantati i slično", kaže Mazalović koji otkriva da pored bh. dijaspore, usluge bh. stomatologa koristi i sve veći broj stranih državljana.

A brojni, posebno žene, odluče se i za promjenu frizure. Iz Frizerskog salona Aida iz Tuzle kažu da se s dolaskom dijaspore obim posla povećava za 30 do 50 posto. 

"Uglavnom je riječ o šišanju, odnosno pravljenu frizure kod starijih gospođa, a mlade djevojke pretežito traže promjene u boji kose. One su veoma upućene u to što je danas moderno, šetaju po gradovima u kojima žive, vide kod djevojaka atraktivne frizure koje su tamo jako skupe, pa kada dođu na godišnji odmor nastoje to sebi priuštiti, jer je kod nas znatno jeftinije", kaže vlasnica salona Aida Omerović, istaknuvši da su u fokusu zanimanja transformacije iz duge u kratku kosu.

Kada je riječ o zahtjevima oni su različiti od osobe do osobe, pa se tako kreću od sasvim običnog šišanja i feniranja do ekstremnih želja koje se ogledaju u izravnom prelasku iz duge crne kose u svijetlu boju, što je, prema riječima frizerke nemoguće postići iz prvog puta. 

"Tom zahtjevu se ne može udovoljiti, pa im moramo objašnjavati da može nastati oštećenje kose i slično. Međutim, na kraju se dogovorimo te one budu zadovoljne, što potvrđuju svojim dolaskom iduće godine", kaže Omerović, naglasivši da su za razliku od ombre pramenova koji su ranijih sezona bili u samom vrhu zanimanja, sada aktualni sitni, svijetli pramenovi, ili prelazak iz jedne boje u drugu, naprimjer iz crne u crvenu ili boju bakra. 

Iako je poznato da su cijene u našim frizerskim salonima mnogo niže nego u europskim, Omerović ističe da klijentice uglavnom odmah pitaju za iznose. 

Rukama zadovoljno trljaju i zlatari koji kažu da upravo u razdoblja boravka bh. dijaspore tijekom ljetnog dijela sezone promet je drastično povećan. Od zlatara u Tuzli se saznaje da dijasporci najviše kupuju bijelo zlato koje je znatno popularnije od žutog. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.