Nezarađene plaće

DF-ovi kadrovi Slavko Matanović i Emir Suljagić uzeli "bijeli kruh"

matanovic i suljagic
22.01.2016.
u 13:33

Matanoviću će mjesečno biti isplaćivano 2 847,94 KM po osnovu "bijelog kruha", dok će Suljagić dobivati 1 954.47 KM

Bivši ministar prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović i bivši zamjenik državne ministrice obrane Emir Suljagić iskoristili su pravo i uzeli naknade za "bijeli kruh". Smijenjeni kadrovi Demokratske fronte tako će u narednom razdoblju primati nezarađene plaće u iznosu koji je dosta iznad prosječnog standarda plaća građana BiH, doznaje Klix.ba.

Činjenice da je više od jedne četvrtine ukupne radne snage u BiH nezaposleno, da blizu 700 tisuća bh. građana živi na rubu siromaštva i da je stopa nezaposlenosti mladih najviša u Europi nisu spriječile Matanovića i Suljagića da iz proračuna uzmu nezarađene plaće. 

Iz Vijeća ministara BiH potvrđeno je da će Slavku Matanoviću mjesečno biti isplaćivano 2 847,94 KM po osnovu "bijelog kruha", dok će Emir Suljagić građane BiH mjesečno doći 1954.47 KM. 

S druge strane, prosječna plaća u državi iznosi 834 KM, dok najniža mirovina koju prima blizu 200 tisuća umirovljenika iznosi 326,17 KM. 

Naime, Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smjeni Matanovića i Suljagića sredinom prosinca prošle godine. 

Podsjećamo, nekadašnji ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović naplatio je u lipnju prošle godine, dok je još obavljao javnu funkciju, 4.366,83 KM neto plaće, 102 KM toplog obroka i 300 KM za odvojeni život. 

Suljagiću ovo nije prvi put da uzima "bijeli kruh". Naime, on je 2012. godine u svoj džep inkasirao gotovo 30.000 KM na osnovu nezarađene plaće i to nakon što je podnio ostavku na poziciju ministra obrazovanja u Sarajevskoj županiji. 

Bijeli kruh ili nezarađena plaća podrazumijeva mogućnost da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te zastupnici i rukovoditelji nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata. 

Ovo pravo bh. dužnosnicima dao je zakon koji su sami napisali i usvojili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?