PARLAMENT

Denis Zvizdić bi mogao postati mandatar 
na sjednici 11. veljače

DENIS
04.02.2015.
u 09:05

Novo vodstvo federalnog entiteta trebalo bi biti poznato u četvrtak nakon izvanrednih sjednica oba doma Parlamenta, a odmah nakon toga krenut će izbor Vijeća ministara BiH, potvrđeno je Večernjaku. Otklonjene su sve zapreke za federalnu vlast nakon dogovora o srpskom potpredsjedniku iz Federacije BiH čiji se ustroj političkim dogovorom vezivao i uz izbor novoga saziva Vijeća ministara. Prema riječima dopredsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto, krajnje je vrijeme za provedbu izbornih rezultata.

Ubrzati proceduru

- Kada je u pitanju uspostava vlasti, moram reći kako je krajnje vrijeme da se okonča kako bi se počelo raditi na provedbi reformi koje su u interesu građana. Pri tome mislim i na pitanja koja se tiču preustroja zemlje i ekonomskih reformi kao dva bitna segmenta kako bi se BiH u svakome slučaju osnažila i kako bi bilo bolje svim narodima i građanima koji žive u BiH, rekla je Krišto za “Večernjak”. Prema njezinim riječima, još uvijek nema naznaka hoće li biti dostavljena potvrda o imenovanju Denisa Zvizdića za predsjedatelja Vijeća ministara BiH do sljedeće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta. Ako se to dogodi, prema njezinim riječima neće biti zapreke za imenovanje. “Ne očekujem nikakve probleme. Ako taj prijedlog stigne, već na sjednici 11. veljače možemo imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH”, istaknula je Krišto. Po proceduri, provjeru kandidata za mandatara, odnosno za Vijeće ministara provodi najprije Središnje izborno povjerenstvo (SIP), iako je nedavnim promjenama definirano kako bi o sukobu interesa trebalo odlučivati posebno tijelo pri Parlamentu koje će to raditi ubuduće.

Podjela dužnosti

Nakon toga SIPA vrši provjeru vezano uz mandatara, ali i za ministre, odnosno njihove zamjenike u Vijeću ministara BiH. Policijski službenici SIPA-e provjeravaju navode iz prijava koje podnosi 20 kandidata za predsjedatelja, ministre i zamjenike ministara koji se dostavljaju na obrascu Središnjem izbornom povjerenstvu. Nakon okončane provjere, potvrda mora biti dostavljena Zastupničkom domu gdje se glasuje o novome sazivu Vijeća ministara koje će naslijediti tim Vjekoslava Bevande. Prema riječima glavnog tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića, odmah po imenovanju mandatara krenut će se s pregovorima stranaka koje čine vladajuću većinu HDZ-a BiH i HNS-a, SDA i DF-a te bloka stranaka okupljenih oko SDS-a oko raspodjele pozicija. Najviše zainteresiranih ima za poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije