Odnosi dva HDZ-a opteretili HNS

Deklaracija HNS-a rješenje hrvatskog pitanja

'bih...mostar...14.11.2012...prostorije hdz 1990, sastanak dva hdz-a, hdz 1990 i hdz bih, martin raguz i dragan covic  foto: zoran grizelj vecernji list'
Foto: 'zoran grizelj vecernji list'
14.01.2014.
u 08:50

Najveća odgovornost za povratak povjerenja je na čelnicima dva HDZ-a

Odnos između dva HDZ-a postao je odnedavno razlog trzavica i nestabilnosti unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) od kojega Hrvati u BiH imaju najveća očekivanja. Ova institucija, premda se radi o virtualnoj tvorevini, postala je zadnja brana obrane nacionalnog zajedništva, premda je i to zajedništvo postalo predmet stranačke trgovine. No, i kada se međusobno optužuju oko toga tko ima više razloga za razvaliti ili preuzeti premoć u HNS-u ili pak raditi na održavanju monopola, dva HDZ-a kao da ne čitaju deklaraciju koju su zajednički donijeli na saborskom zasjedanju prošle godine.

Zaboravljeno gradivo

Naime, na 5. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji je održan u Mostaru usvojena je deklaracija o osnovnim načelima na koja su se obvezali politički predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u ovoj političkoj grupaciji. Dvije odredbe našle su se slučajno ili ne zajedno među skupinom načela u deklaraciji HNS-a. 
“Usuglasiti i pripremiti zajednički nastup svih stranaka članica HNS-a u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutarnjeg stranačko-političkog pluralizma. Također, stranke članice HNS se obvezuju da će prilikom konstituiranja vlasti nakon izbora formirati vlast prioritetno od stranaka članica HNS-a na svim razinama gdje za to postoji mogućnost”. Dužnosnici obiju stranaka kada su posljednjih dana objašnjavali svoje razloge “za” ili “protiv” te iznosili frustracije u čemu je protivnička strana pogriješila i gdje je prekršila načela. Nijedni iz redova dva HDZ-a nisu međutim vidjeli vlastite grijehe. A više su i nego očigledni ako se naglas pročita ova deklaracija. Protivnici zajedničkog nastupa na listi za izbore unutar HNS-a iz HDZ-a 1990. su razloge za odustajanje našli upravo u kršenju deklaracije oko uspostave vlasti u Hercegbosanskoj županiji. I bili su u pravu oko poteza starijeg HDZ-a. Jednako su u pravu i iz HDZ-a Bosne i Hercegovine kada tvrde da značajan dio devedesetke sada zagovara protivljenje zajedničkoj listi HNS-a. 
Zbog toga zamršenog odnosa između dva HDZ-a ne treba preispitivati deklaracije HNS-a koje su sjajan temelj za jačanje hrvatske pozicije i napokon rješavanju hrvatskog pitanja. Uputnije je da dvije stranke, a prije svega dva predsjednika Dragan Čović i Martin Raguž rade na donošenju novoga međustranačkog sporazuma ili preispitivanju staroga.

Kompenzacija

To uključuje i kompenzacije za međusobna podmetanja i kršenja sporazuma na pojedinim razinama vlasti zbog čega je HNS sada uzdrman.

Nasuprot strančarenju HNS treba ponovno postaviti u prvi plan te da se u okviru toga izgrade institucije i povrati međusobno povjerenje. To podrazumijeva i zajednički nastup na izborima. Sve drugo Hrvate stavlja u poziciju gubitnika.     

Komentara 5

BR
brodarevac
09:39 14.01.2014.

Zar opet da punimo kesu Čoviću dajte ljudi nek neko drugi bar malo krade mjesto njega. On se stvarno nakrao za dva života, njemu je sad najvažnije da mu optužbe zastare. Raguž je pošten i mlad političar, i ako je pametan bar će tražiti da se Čović udalji iz svega.

MA
mate45
17:00 14.01.2014.

HDZ BiH na čerlu sa Dr. Čovićem je daleko više dobio na popularnosti kad su iz njega izišli fotelčjaši osnivajući HDZ 1990 uz pomoć najvećeg kriminalca Sanadera. HDZ (jedan je HDZ) je svoju izbornu pobjedu stavio u funkciju svehrvatske slogege i zagovarao osnivanje HNS gdje bi se okupile sve hrvatske snage da konačno hrvatski narod u BiH bude ravnopravan ostalim narodima. To nije bilo u interesu foteljašima (HSP ;Boljitak pa su izdali hrvatski narod i prodali se za par foztelja bošnjačkim strankama. U svim županijama je funkcioniralo zajedništvo HDZ-ova izuzev u HBŽ gdje je tašti Rimac zamislio da će ovo zajedništvo iskoristiti za osobne interese. Sad kad mu je to propalo nastoji razbiti Hrvatsku slogu. HDZ BiH je izvorni Tuđmanov HDZ a HDZ 1990 je Sanaderov HDZ.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?