Od posebnog izdanja do Večernjaka BiH

Danas je naš 56. rođendan!

Rodjendan Vecernjaka
Foto: Pixsell
01.07.2015.
u 11:10

Večernji list je rođen 1957., a izdanje za BiH ima od 1970.

Navijati za Dinamo i čitati Večernjak bili su vidljivi simboli hrvatstva u bivšoj Jugoslaviji, osobito u BiH. Stoga je zagrebačka redakcija kroz protekla desetljeća bila naglašeno sklona praćenju tema iz BiH. Kako se povećavalo zanimanje za te teme, tako se povećavao broj stranica, a danas je Večernji list BiH samostalno izdanje, sa svojom redakcijom. Večernjak je, bilježeći događaje, zapravo (p)ostao najveći evidentičar povijesti duge 56 godina. A svi mi koji smo bar u pojedinim fazama pratili njegov put ponosni smo na povijest Večernjaka.
Večernji list, koji je 1. srpnja 1959. nastao spajanjem Narodnog lista (1945.) i Večernjeg vjesnika (1957.), imao je u početku samo dva izdanja. Početkom veljače 1970. startala su četiri regionalna izdanja, među kojima jedno zajedničko za BiH i Dalmaciju. Godinu dana poslije iz tog zajedničkog izdanja izdvaja se  BiH (11. siječnja 1971.). Desetljeće poslije (14. prosinca 1981.) bh. izdanje dijeli se na hercegovačko i izdanje za Bosansku krajinu. Prosječna prodaja bila je 19.018 primjeraka. Tada već Večernjak ima 16 izdanja (dva zagrebačka i 14 regionalnih). 
S početkom rata Večernjak je imao samo jednu stranicu za BiH. Prodavao se na malom području. Postupno povećavajući broj stranica, vraćao je i svoje čitatelje.  Veliki iskorak učinjen je 12. studenoga 2001. Od tada redakcija u BiH samostalno proizvodi novine. Iz baznog izdanja uzima samo one sadržaje koji bi mogli zanimati i čitatelje u BiH. Danas je Večernjak, uz Dnevni avaz, najutjecajniji tiskovni medij u BiH.
 
Večernjakov pečat
 
“Večernjakov pečat” već je godinama prepoznatljiv brend u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Postao je svojevrsni “europski Oscar” na kojemu se dodjeljuju nagrade osobama u BiH, regiji, Europi i svijetu. Tradicionalno, potkraj ožujka održava se u Mostaru. Njemu nazoče sve najvažnije osobe iz društvenog, političkog, diplomatskog života, predsjednici država, premijeri, ministri, glumci, sportaši, humanitarci, obični građani... 
Nagrade na Pečatu dobivali su mnogi poznati. Među ostalima i dvojica papa, Benedikt XVI. i Franjo, američki predsjednik Bill Clinton, hollywoodska glumica Angelina Jolie, nekadašnja šefica protokola američkog predsjednika Capricia Penavic, državni tajnik Vatikana Pietro Parolin i mnogi drugi.
Na Pečatu se pjeva isključivo uživo. Popularne pjevače uz veliki zbor pratili su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te mostarski, dubrovački, novosadski i europski simfonijski orkestri. 
Ove godine pjevao je Toto Cutugno, a prije njega njegov talijanski kolega, velika zvijezda Piero Mazzocchetti. Pečat tradicionalno izravno prenosi BHRT, a posljednjih godina i HRT. 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije