Velika promjena

Snijeg u BiH: Otežan promet, gužve na granicama...

29.04.2017.
u 16:25

Onako kako su meteorolozi i najavili, posljednja subota u travnju ponudila je oborine - snježne što je neobično za ovo doba godine.

Nove padavine izazvale su danas probleme u prometu u BiH, a s obzirom na to da su uoči prvosvibanjskih praznika mnogi krenuli na put ka jugu.

Prava snježna mećava, koja je počela prije otprilike sat vremena, iznenadila je Novotravničane i vozačima na magistralnom putu prema Bugojnu i cesti prema Gornjem Vakufu/Uskoplju stvorila prilično problema, piše Avaz. 

Gusti i mokri snijeg brzo je stvorio prekrivač na cesti, a kao i zbog onog prethodnih dana, alarme su popalili i poljoprivrednici koji pokušavaju spasiti nasade malina i drugog voća i povrća otresajući teški snijeg koji bi, ako nastavi padati, mogao polomiti grane.

Snijeg je ovog popodneva ponovno zabijelio u Sarajevu. Onako kako su meteorolozi i najavili, posljednja subota u travnju ponudila je oborine - snježne što je neobično za ovo doba godine. 

Zbog mokrog i teškog snijega koji pada, kolovoz je klizav te se vozačima savjetuje oprezna vožnja prilagođena uvjetima na putu.

Zabilježeno je nekoliko prometnih nesreća izazvanih lošim uvjetima za vožnju. A zbog snijega, koji pada na području Kupresa, Rostova i Karaule promet se odvija otežano i usporeno.  

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg pada i u Bugojnu i na Ivan Sedlu, dok su susnježica i kiša zabilježeni od Doboja, Tuzle, Gradačca, Mrkonjić Grada, Rudog, Srebrenice, Sarajeva pa do Livna i Mostara.

Pojačan je promet vozila i na većini graničnih prijelaza, a zadržavanja su od 30 do 60 minuta, osim na Bosanskom Brodu, gdje se čeka i duže.

Prognoza vremena

Naime, danas je pretežito oblačno vrijeme s kišom u većem dijelu zemlje. Obilnije padavine prijepodne u Hercegovini, središnjim i istočnim područjima Bosne. Očekuje se između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. Na planinama će padati i snijeg.

Slabije padavine prije podne u Krajini i zapadnim područjima Bosne. Od večernjih sati se očekuje smanjenje oblačnosti u Krajini, zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini, a tijekom noći i na sjeveru zemlje. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu od 10 do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 13°C, na jugu zemlje do 16°C. U Sarajevu oblačno vrijeme s kišom. Poslije podne prestanak padavina. Temperatura zraka između 5 i 9°C, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije