plaćanje slobode

Dan slobode u FBiH košta 100 KM, u RS-u kazna se mora odslužiti

15.01.2019.
u 15:00

Mogućnost zamjene izrečene kazne zatvora do jedne godine ima učinka na ostvarenja proračunskih prihoda, a pitanje je ima li utjecaja na svrhu kažnjavanja. Međutim, kako u Bosni i Hercegovini ništa nije jednostavno pa ni mogućnost korištenja ove pogodnosti nije isto za sve, ovisi koji vas je sud osudio, piše Večernji list BiH.

Pa tako zamjena kazne zatvora novčanom kaznom moguća je u Federaciji BiH i Sudu BiH, ali ne i u Republici Srpskoj. I dok se u BiH više puta spominjalo kako su kazne zatvora za novčane zamijenili osuđeni za ratne zločince i povratnici sa sirijskog ratišta, u RS-u to ne mogu učiniti počinitelji znatno blažih kaznenih djela oduđeni na dva-tri mjeseca zatvora. I dok se pravnici u manjem bh. entitetu zalažu za uvođenje ove mogućnosti, čime bi se zatvorski kapaciteti oslobodili za teže počinitelje kaznenih djela, entitet uštedio na troškovima koje imaju za osuđenike na izdržavanju kazne, a proračun punio dodatnim sredstvima, iz Ministarstva pravosuđa Republike Srpske poručuju da o tako nečemu za sada ne razmišljaju. Kažu kazneni zakonik je nedavno prošao kroz izmjene, ali se otkup kazne nije razmatrao.

Zakonska regulativa

Prema trenutačnoj zakonskoj regulativi, osoba koja je osuđena na kaznu zatvora u trajanju do godinu dana, ako ga je osudio neki od sudova u FBiH, Distrikt Brčko ili Sud BiH, odlazak u zatvor može izbjeći tako što će za svaki dosuđeni dan platiti 100 KM, odnosno 3000 mjesečno ili maksimalnih 36.000 KM za godinu dana. U 2017. su 282 osobe osuđene u BiH na zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine “kupila slobodu”, podaci su Ministarstva pravosuđa BiH. Otkup slobode osuđenike je koštao oko dva milijuna KM, pri čemu je samo u FBiH u 193 predmeta uplaćeno 1,7 milijuna KM. Sud BiH je, na zahtjev osuđenih osoba tijekom 2015., kaznu zatvora izrečenu do jedne godine zamijenio novčanom kaznom u 20 predmeta, što predstavlja povećanje za 300% u odnosu na 2014., kad je ukupan broj iznosio četiri predmeta. U FBiH, prema podacima općinskih sudova u FBiH, u 2015. u 158 predmeta kazna zatvora je zamijenjena novčanom kaznom. Pogodnost plaćanja zatvorske kazne iskoristio je i određeni broj osuđenih za ratne zločine u FBiH.

Osuđeni za terorizam

Čak i osuđeni za terorizam mogu koristiti pogodnost zamjene kazne zatvora za novčanu, što ih je jedan broj već i iskoristio, ali bi najavljenim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH trebalo biti onemogućeno. Mediji su ranije pisali da je većina državljana BiH, koja je sudjelovala u redovima terorističke organizacije Islamske države, u BiH bivala osuđena na nevjerovatno niske zatvorske kazne, najčešće do godinu dana, iako zakon za ta djela predviđa i do 10 godina zatvora. Ovako niske kazne dosuđuju se zbog zakonskih olakšica jer bivši džihadisti Islamske države iz BiH postupaju po pravnom savjetu odvjetnika i priznaju krivnju te sudjelovanje u terorističkoj organizaciji.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije