predsjednik HDZ-a 1990

Cvitanović: Situacija u Federaciji ide ka raspletu

ilija cvitanović
Fena
25.04.2023.
u 07:58

Hoće li rasplet kulminirati nametanjem izmjena Ustava i Izbornog zakona od visokog predstavnika u BiH ili će se raščistiti na način postoji li ta većina ili ne, teško je procijeniti - kazao je Cvitanović

Predsjednik HDZ-a 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH Ilija Cvitanović kaže kako se osjeti da situacija u vezi s blokadom vlasti u Federaciji BiH ide ka raspletu.

- Hoće li taj rasplet kulminirati nametanjem izmjena Ustava i Izbornog zakona od visokog predstavnika u BiH ili će se raščistiti na način postoji li ta većina ili ne, teško je procijeniti. Ali nekako je dojam da će se, ipak, u ovih nekoliko dana nešto dogoditi. Hoće li biti formirana nova vlada, stvarno ne znam i nisam siguran. Ne znam koja je to većina koja bi eventualno stajala iza te vlade. Dakle, dojam je da će se nešto dogoditi, a što, procjenjujem da nitko od političkih aktera točno ne zna - kazao je Cvitanović u razgovoru za Dnevni avaz

Naglašava kako su iz HDZ-a 1990 jasno ukazali na to da prije svega nije potrebno nikakvo nametanje odluka.

- Nadalje, ako će se to dogoditi, onda nam nije prihvatljivo bilo kakvo trajno nametanje koje će dugoročno, siguran sam, oslabiti poziciju hrvatskog naroda i u FBiH i u BiH. Na tom tragu, nametanje nam ne treba, nego kompromis, dogovor, odgovornost, programi i ljudi koji ih mogu realizirati. Ali bojim se da to danas nemamo na stolu - istaknuo je Cvitanović.

U osvrtu na niz sastanaka koji su inicirali SBiH i NES proteklih dana, Cvitanović je mišljenja kako su ti razgovori vođeni bez konkretnog plana i cilja kako otkočiti proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

- Ovo što vidimo i što osjećamo, retoriku koju imamo, teško je očekivati kompromis i s te strane razumijem poziciju i zabrinutost visokog predstavnika, kojeg bezrazložno mnogi napadaju. Ali, ako nema kompromisa, onda se procesi u nekom obliku moraju otkočiti. A siguran sam da Refik Lendo, po onome što znamo, neće odstupiti od do sada izrečenog i pokazanog - kazao je Cvitanović.

Cvitanović je komentirao i jučerašnji istup predsjednika RS Milorada Dodika tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac u Donjoj Gradini. Prvo, kako kaže, potpuno je neracionalno i nerazumno baratanje žrtvama, a drugo, s gnušanjem, ističe, odbacuje Dodikove komentare u vezi s optuživanjem kompletnog hrvatskog naroda za taj zločin.

- Ta velikosrpska ideologija u vezi s tim baratanjem je apsurdna. Drugo, spajanje tog srpskog svijeta u jednu državu traje godinama. Mislim da je to retorika Milorada Dodika i da se tu ništa ozbiljno neće niti može dogoditi. Jedini koji će iz tog izvući štetu jesu Dodik i entitet Republika Srpska - podvukao je Cvitanović.

- Povući suce Ustavnog suda, utvrđivati nekakvu entitetsku crtu i pokušati rasporediti policiju, siguran sam da međunarodna zajednica to neće tolerirati i ponavljam da je to na retoričkoj razini s nekim ciljevima koji meni nisu poznati, a vjerojatno ih ne zna ni gospodin Dodik, naveo je Cvitanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?