Član Predsjedništva BiH

Cvijanović organizirala tradicionalni božićni prijem, stigli brojni visoki uzvanici

Foto: BHRT
1/5
11.01.2024.
u 19:36

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović, obraćajući se uzvanicima na tradicionalnom božićnom prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, istaknula je kako nas upravo Božić podsjeća na temeljne vrijednosti koje su na tom putu neizostavne, a koje imaju koliko kršćanski, toliko i univerzalni karakter.

Cvijanović je istaknula da vrijednosti poput ljubavi, tolerancije, milosrđa, solidarnosti, čovjekoljublja prevazilaze granice jedne religije ili kulture.

"One su zajedničke različitim kulturama i ljudima na svim stranama svijeta, bez obzira na boju kože ili vjersku i nacionalnu pripadnost. Afirmacija ovih vrijednosti ključna je za napredak i prosperitet višenacionalnih i multikonfesionalnih zajednica kakva je i BiH", naglasila je Cvijanović, javlja BHRT

Ona je navela kako nije tajna da narodi na ovom prostoru imaju različite poglede na prošlost, na sadašnjost, kao i na budućnost.

"Nije tajna da slavimo različite vjerske, a i nacionalne blagdane, niti da ne postoji gotovo nijedan događaj iz prošlosti o kojem imamo jednak vrijednosni stav. To ne znači da spomenute razlike trebaju biti poticaj za bilo kakve sukobe, već za dodatnu razinu tolerancije i međusobnog razumijevanja", rekla je Cvijanović.

Nažalost, dodala je ona, u mnogim krugovima unutar i izvan BiH vladaju dva pogrešna uvjerenja, od kojih je jedno posebno štetno.

"Prvo je da je identitetske razlike moguće izbrisati pretvaranjem više identiteta u jedan i da je volju jednog naroda moguće poništiti, a drugo pogrešno uvjerenje je da je sve to moguće uraditi dekretom, nametanjem, silom, lomljenjem stvari preko koljena", naglasila je Cvijanović.

I bez obzira "što takav poguban pristup samo stvara nove probleme, umjesto da rješava postojeće", od toga se, kako kaže Cvijanović, i dalje ne odustaje.

"Činjenica je da živimo u globalno složenim geopolitičkim okolnostima i vremenima koja predstavljaju dodatno opterećenje za države, prostore ili zajednice koje su suočene sa vlastitim unutarnjim problemima ili regionalnim tenzijama", rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila kako je ujedno i veća odgovornost svih koji žive na takvim prostorima da čuvaju mir i stabilnost i traže rješenja za prevazilaženje ekonomskih problema.

"Duboko vjerujem da sudbina BiH leži u rukama njenih naroda i građana i da se problemi mogu prevazilaziti posvećenim radom, partnerstvom i suradnjom njenih institucija na svim razinama vlasti bez namjere da netko nekome nešto uzurpira ili otme. Vjerujem i da mi koji ovdje živimo i institucije koje imamo trebaju donositi odluke, kreirati, provoditi i upravljati procesima koji će služiti na dobrobit građanima i Republike Srpske i Federacije BiH", rekla je Cvijanović.

"Ako želimo da nas drugi poštuju, onda prije svega moramo poštovati sebe. Ako sami pristajemo na gaženje dostojanstva, Ustava, vladavine prava, suvereniteta i sami negiramo vlasttiti kapacitet, onda nas ne treba čuditi ako BiH nitko u svijetu ne poštuje", istaknula je Cvijanović.

Ona je naglasila kako su dijalog i međusobno uvažavanje pretpostavka svake uspješne višenacionalne zajednice, te da tamo gdje nema razgovora i dogovora ne može biti ni održivih rješenja, niti dobrih rezultata.

Što se tiče Republike Srpske, istaknula je ona, ruka je uvijek bila ispružena za dijalog sa partnerima iz Federacije BiH, a tako je i danas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?