premijerka rs

Cvijanović: Institucije BiH će se nakon ovoga teško oporaviti

Željka Cvijanović
06.04.2017.
u 08:48

Zastupnički dom Parlamenta BiH vraćanjem Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH u redovitu parlamentarnu proceduru napravio je veliki korak unazad od kojeg će se teško oporaviti institucije BiH, izjavila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH pokazao je strašan deficit kredibiliteta, integriteta i nedostatak parlamentarene većine. Uđete u aranžman dogovora oko Reformske agende i u tu priču imate uvučenu EU, Svjetsku banku, Europsku banku za obnovu i razvoj /EBRD/, Međunarodni monetarni fond /MMF/ i na kraju, ono što se dogovori i potpiše, se ne provede", navela je Cvijanović, javlja Srna. 

Ona je sinoć u Istočnom Sarajevu novinarima rekla da je svjesna da je problem nastao unutar SDA i nepostojanje podrške svemu onom što je ponuđeno od Vijeća ministara BiH, ali i "onih koji se čvrstvo drže SDA, a to je SDS". 

"Oni su time dali autogol i ako im je bilo stalo da se BiH negdje kreće, pa makar to i fingirali prema članstvu u EU, zapravo su danas pokazali da to ide mnogo sporije i teže. Ne trebamo biti iluzionisti i prestati slati pozitivne poruke - treba više raditi, manje pričati", poručila je Cvijanović. 

Ona je istaknula da je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, također, jako neraspoložen zbog činjenice da je sav trud u koji je uloženo puno vremena i energije osujećen zbog političkih igara prodaje magle da netko štiti poljoprivrednike. 

"Jasno sam rekla da smo, što se tiče Vlade Republike Srpske, našli načina kako da obeštetimo poljoprivrednike i svu štetu, da tako kažem, preuzmemo na proračun RS-a, osiguravajući dodatnih 10 milijuna KM za poljoprivredu" , rekla je ona. Cvijanović smatra da u BiH ne valja što se olako preuzimaju obveze, a kada se dođe na konkretno pitanje, ne uradi se ništa. 

"To će je, vjerojatno, koštati jer se ponovno moraju pokretati neki procesi, a pokazalo se i da nema parlamentarne većine na razini BiH. SNSD se, svjestan važnosti Reformske agende, potrudio da djeluje kao spasilački tim da se ne zaustavljaju reforme", rekla je ona. 

Ona je dodala da nije bilo jednostavno za SNSD da ulazi u spasilačku misiju. 

Naglasila je da ne vjeruje da će biti neka druga većina na razini BiH, jer će brzo izbori, te da se Savez za promjene sprema za njih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?