Predsjedateljica Predsjedništva BiH

Cvijanović: BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava

12.01.2023.
u 20:16

Nismo protiv ustavne BiH, kakvu je predvidio Dytonski mirovni sporazum. Legalisti smo i smatramo da bez punog uvažavanja Ustava, najvišeg pravnog i političkog akta, pravna država ostaje samo mrtvo slovo na papiru, rekla je Cvijanović

Predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da su mir i ljubav temeljne poruke Božića, ali i univerzalne i neprolazne vrijednosti na kojima počivaju društvene zajednice i ljudska civilizacija u cjelini.

- Njihovo odsustvo uzrok je mnogih nesporazuma, konflikata i ratova, od kojih nekima, nažalost, svjedočimo i danas - istaknula je Cvijenović koja je u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu upriličila tradicionalni prijem povodom pravoslavnog Božića kojem su prisustvovali predstavnici društvenog, gospodarskog kulturnog i političkog miljea BiH.

Naglasila je da ne postoji veća dužnost, individualna i kolektivna, svjetovna i vjerska, od očuvanja mira u međunarodnim i međuljudskim odnosima.

- Utoliko je neophodno da i mi u BiH razgovaramo i vodimo dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu. Da jedni druge uvažavamo, poštujemo različitost identiteta i interesa, tražeći one zajedničke na osnovu kojih ćemo graditi bolju i uspješniju budućnost – istaknula je Cvijanović u obraćanju uzvanicama.

Dodala je kako su neophodni mir i stabilnost, kao i uređeniji odnosi na razini BiH, te da je neophodno da, umjesto međunarodnog intervencionizma, domaće institucije na svim razinama vlasti preuzmu punu odgovornost za procese u BiH.

- Nismo protiv ustavne BiH, kakvu je predvidio Dytonski mirovni sporazum. Legalisti smo i smatramo da bez punog uvažavanja Ustava, najvišeg pravnog i političkog akta, pravna država ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Zbog toga mislimo da BiH može biti moguća u mjeri u kojoj svi poštuju slovo Ustava, a zatim i jedni druge. Ne želimo da živimo u zemlji blokada i opstrukcija već u zemlji u kojoj će svaki narod i svaki entitet moći iskazati svoj puni kapacitet i svoju sposobnost da napreduje, jer nitko nema pravo blokirati ekonomski razvoj, energetsku stabilnost i nova radna mjesta - dodala je Cvijanović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?