Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Crnadak s ministrima Turske, Hrvatske i Srbije o regionalnoj suradnji

22. rujna 2017. u 10:59 0 komentara 35 prikaza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak jučer je u New Yorku, gdje sudjeluje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imao dva trilateralna susreta, s ministrima vanjskih poslova Republike Turske i Republike Hrvatske, te s ministrima vanjskih poslova Republike Turske i Republike Srbije.

Na prvom trilateralnom susretu, s ministrima vanjskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burić i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom potvrđen je značaj jačanja ekonomske suradnje Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske, te je konstatovano da je takav format susreta veoma koristan. Trilateralni sastanak je bio prilika da se istakne značaj regionalne suradnje, kao i podrška Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.

Nakon toga, ministar Crnadak se sastao s ministrima vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom. Crnadak je naglasio da su bilateralni odnosi između zemalja dobri i da je suradnja intenzivna, što dokazuje i dinamična razmjena službenih posjeta sa naglaskom na skoru posjetu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini, kao i službenu posjetu Crnatka Republici Turskoj koja je upriličena krajem prošle godine.

Ministri su podvukli značaj koji ima regionalna suradnja, razvoj ekonomskih odnosa, kao i suradnje na bitnim pitanjima koja se tiču sve tri zemlje. Na sastanku je takođe konstatovano da je Trilateralni trgovinski komitet Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine ostvario značajne efekte, a da je jedan od rezultata trilateralne suradnje bilo upravo i otvaranje zajedničkog trgovinsko-turističkog predstavništva Bosne i Hrcegovine i Srbije i Istanbulu.

Na trilateralnim sastancima je dogovoreno da se zadrži praksa redovnih sastanaka u New Yorku, ali i da se sastanci u tom formatu jednom godišnje održavaju i u regiji. Planirano je da sljedeći trilateralni susret ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske bude održan u Srbiji do kraja godine, a sljedeći trilateralni susret ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Turske u veljače sljedeće godine u Mostaru.

Crnadak je u četvrtak sudjelovao i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI), čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Republike Bjelorusije Vladimir Makei. Crnadak je pohvalio dosadašnje predsjedavanje Republike Bjelorusije, kao i odličnu organizaciju Ministarske konferencije, širokog spektra aktivnosti i događaja, kako kulturnih manifestacija i znanstveno-tehničke saradnje, tako i suradnje u oblasti boljeg infrastrukturnog povezivanja i ekonomije.

Istog dana, Crnadak je imao bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom. Tijekom susreta je potvrđena snažna podrška Rumunije procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, te je dogovoren nastavak suradnje na brojnim multilateralnim forumima. Dogovoreno je takođe da će ministar vanjskih poslova Rumunije uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Četvrtog dana boravka u New Yorku Crnadak će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5), priopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MIPBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.