Nakon poziva ISIL-a na ubojstva na Balkanu

Crnadak: Regija ima zajedničkog neprijatelja - njegovo ime je terorizam

'terorizam'
''
05.06.2015.
u 15:41

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da sve države regije moraju uspostaviti dobru komunikaciju kako bi se zajednički borile protiv terorizma.

Komentirajući najnoviju snimku terorističke organizacije ISIL putem koje je izrečena prijetnja balkanskim državama, poručio je da institucije moraju pojačati pažnju.

"Očigledno da mi ovdje imamo neprijatelja koji nam je zajednički, a to je terorizam. Imali smo, nažalost, priliku da vidimo i mi u Bosni i Hercegovini kako to izgleda. Trebamo imati izuzetno dobru komunikaciju između država, izuzetno dobru komunikaciju između agencija i institucija koje konkretno rade na tim poslovima, i zbog toga mislim da su ovakvi skupovi, poput To Be Secure (2BS) foruma korisni da se razmijene mišljenja, da se razmijene pogledi na to kako da se efikasnije zajednički borimo protiv terorizma", rekao je Crnadak.

ISIL je objavio propagandnu snimku kojoj prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane s Balkana da se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu. Za ministra vanjskih poslova BiH, to je jasna prijetnja.
"I strašna potvrda da u BiH imamo taj problem. Mi imamo zakon koji sankcionira strane borce, međutim očigledno to nije dovoljno i da tu borbu treba nastaviti, i očigledno je da mi u BiH imamo ozbiljan problem s tim. Ili se pojavi zastava ili ratni poklič poput ove snimke koja se danas pojavila. Ovo samo govori da institucije moraju pojačati pažnju, moraju pojačati koordinaciju. Mislim da smo vidjeli jednu dobru reakciju nakon terorističkog napada u Zvorniku, gdje su zajednički djelovali i SIPA i MUP RS-a. Ja očekujem na svim razinama da se agencije koje se bave borbom protiv terorizma bolje koordiniraju u narednom razdoblju, da bi se protiv ove sve očiglednije opasnosti uspješno borili“, kazao je Crnadak.

Komentara 1

KR
krtica
02:50 06.06.2015.

kada domacin terorista - bosna (Maoca) - pocme borbu protiv terorizma u svojim teroristickim gnijezdima, tek onda se moze pozvati na suradnju antiteroristickih susjeda. sve dotle je pishanje uz vjetar!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije