Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje

ds
16.12.2016.
u 13:59

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na ministarskom sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje koji je održan 15. i 16. prosinca u Zagrebu pod predsjedanjem Republike Hrvatske.

Na sastanku su ministri vanjskih poslova članica Povelje i zemalja promatrača razmotrili aktualnu političku situaciju i sigurnosne izazove u regiji jugoistočne Europe. Ministri su iznijeli očekivanja od buduće suradnje u okviru Povelje, u cilju jačanja političkog značaja A5 i sveukupne stabilnosti ovog dijela Europe. 

Ministar Crnadak je istaknuo da redoviti sastanci Američko-jadranske povelje pružaju dobru priliku za razmjenu mišljenja, raspravu o pitanjima od zajedničkog interesa i otvaraju mogućnosti za daljnje jačanje suradnje. Naglasio je važnu ulogu Američko-jadranske povelje u regiji, dodavši da je postala sredstvo političke, sigurnosne, obrambene i vojne suradnje.

Tijekom obraćanja, Crnadak je naglasio da je potrebno popraviti opći politički ambijent u regiji, te da će BiH nastaviti da doprinosi razvoju dobrih odnosa, posebno u trokutu Srbija - Hrvatska - BiH, jer je to od presudnog značaja za budućnost i stabilnost regije.

Ministar Crnadak je podvukao da borba protiv radikalnog ekstremizma i terorizma ostaje najvažniji sigurnosni prioritet za sigurnosne institucije, agencije i službe na svim razinama u BiH, kao i efikasna suradnja i razmjena podataka sa susjednim i drugim zemljama u cilju zajedničke borbe protiv terorizma.

Crnadak je istaknuo da je u posljednjih 18 mjeseci BiH ostvarila znatan napredak u provedbi reformske agende, što je EU prepoznala, prihvatila zahtjev naše zemlje za članstvo, i vlastima u BiH prošli tjedan uručila Upitnik EK.

Bosna i Hercegovina je u decembru 2008. godine pristupila u punopravno članstvo Američko-jadranske povelje i od tada aktivno učestvuje u ovom regionalnom forumu. BiH je do sada tri puta predsjedala Poveljom.

Pored Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Makedonije kao punopravnih članica, Republika Srbija, Republika Slovenija i Kosovo imaju status promatrača u ovoj inicijativi, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?