Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Crnadak na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a u Beču

07. prosinca 2017. u 18:20 0 komentara 27 prikaza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv predsjedatelja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), austrijskog ministra za Europu, integracije i vanjske poslove Sebastiana Kurza, sudjeluje na 24. sastanku Ministarskog vijeća OESS-a, koji se danas i suta održava u Beču.

Crnadak je danas prisustvovao otvaranju sastanka na kojem je glavni tajnik OESS-a Thomas Greminger podnio godišnji izvještaj, a ministar je potom održao govor na plenarnom ministarskom zasjedanju.

U obraćanju ministrima vanjskih poslova zemalja članica OESS-a Crnadak je istakao da je ova godina obilježena ozbiljnim i međusobno povezanim izazovima u regiji OESS-a, da situacija u Ukrajini i dalje ima velike posljedice za milijune ljudi, te izrazio snažnu podršku Specijalnoj monitoring misiji OESS-a za provedbu Sporazuma iz Minska.

- Teroristički napadi koji su nastavili da se dešavaju i u 2017. obvezuju Bosnu i Hercegovinu da nastavi snažnu borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma. Podržavamo aktivnosti i projekte OESS-a na promociji dijaloga i razmjeni najboljih praksi za sprječavanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije - rekao je Crnadak.

Podsjetio je da se pitanjem cyber sigurnosti bavila 10. godišnja Pregledna konferencija o ispunjavanju sigurnosnih obaveza Bosne i Hercegovine prema OESS-u i UN-u koja je održana prošlog mjeseca na Jahorini i koja je okupila domaće i regionalne stručnjake za sigurnost, predstavnike institucija vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Dodao je da će preporuke koje su proizašle iz Konferencije biti ugrađene u smjernice koje će odrediti prioritete u radu institucija Bosne i Hercegovine u idućoj godini.

Crnadak je zahvalio Republici Austriji koja je tijekom predsjedavanja OESS-om veliku pažnju posvetila zapadnom Balkanu i time dala doprinos jačanju regionalne suradnje i podršku projektima i aktivnostima koji se provode u regiji.

Tijekom konferencije u Beču, ministar Crnadak je danas imao odvojene sastanke sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavcom, ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem i predstavnikom za slobodu medija OESS-a Harlemom Desirom.

Crnadak sutra nastavlja posjetu Beču sastankom sa saveznim ministrom za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.