Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Crnadak: BiH na prekretnici, neophodak snažan iskorak na europskom putu

08. listopada 2017. u 12:05 0 komentara 79 prikaza

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Banjoj Luci da je obaveza bh. političara da nastave europski put, uz konkretan i jasan iskorak, jer se BiH nalazi na prekretnici hoće li nastaviti taj put.

Vrijeme je, kaže, da se konačno održi prva zajednička sjednica Vijeća ministara, entitetskih vlada uz prisustvo županijskih premijera i predstavnika vlasti Brčko Distrikta.

Crnadak je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da se BiH nalazi u kritičnoj točki svog europskog puta te da je važno da se pokaže jedinstvena volja i odlučnost te da se daju preostali odgovori na Upinik Europske komisije.

- Na prekretnici smo, jer smo ušli u fazu u kojoj se sve manje vjeruje da ćemo moći nastaviti dalje europskim putem, što su naveli i određeni europski službenici. Gotovo 80 posto građana podržava europski put i naša je obaveza da iz ovog ćorsokaka izađemo. Sujete i dnevnu politiku i međusobna optuživanja moramo hitno ostaviti po strani i mora se pod hitno napraviti konkretan i jasan iskorak. Za sve u BiH bi bilo dobro da korak naprijed na europskom putu i dogodi - upozorio je Crnadak.

Uz usvojeni mehanizam koordinacije, kroz koji će se provoditi svi bitni stavovi po pitanju europskih integracija, važno je da svi predstvanici vlasti u BiH presjeku čvorove i daju preostale odgovore na upitnik Europske komisije.

Kada je u pitanju disciplinski postupak protiv veleposlanice BiH u Nizozemskoj Mirsade Čolaković, kazao je da su član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić i on, i pored opstrukcija ipak pobjedili, jer je Sud u Hagu odbio zahtjev za reviziju presude protiv Srbije.

- To znači da je i moje pismo stiglo na vrijeme i kako onda to može biti pobjeda druge strane, ovo je poraz BiH i njene doplomacije. Ovo je pokazatelj da BiH ruše oni koji najviše o njoj pričaju. Na diplomatskoj komisiji je u slučaju Čolaković došlo do preglasavanja i odlučili su kako su odlučili – ustvrdio je šef bh. diplomacije.

Tvrdi da je ovim slučajem upućena poruka da veleposlanici mogu sami da odluče hoće li proslijediti pismo ministra, što je "nezamislivo".

- Otvorena je 'Pandorina kutija' i da svi veleposlanici sada mogu da sami odluče hoće li da odluče da ne proslijede poštu i za to neće snositi sankcije. Zamislite situaciju da veleposlanik neće da proslijedi određenu poštu, a ušli smo u fazu iz koje ne znamo kako ćemo izaći. Oni koji su do ovog doveli neka se dobro zamisle šta su uradili - ustvrdio je ministar vanjskih poslova BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.