sastanak

Čović razgovarao s veleposlanicom Cormack i veleposlanikom Kohorstom

19.03.2018.
u 16:22

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je sastanak s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom i veleposlanicom SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Teme razgovora bile su politička situacija u Bosni i Hercegovini, regionalne prilike i odnosi sa susjednim zemljama.

Čović je sugovornike iscrpno upoznao o svom viđenju navedenih pitanja, naglasivši da je hrvatska politika u BiH iskreno i transparentno na tragu euroatlantskih integracija, u čemu zauzima vodeću ulogu.

Na sastanku se razgovaralo i o izmjenama Izbornog zakona koje je potrebno napraviti u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Čović je istakao značaj zaštite ustavnog načela legitimnog predstavljanja, odnosno demokratskog integriteta sva tri konstitutivna naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkih razinama, što je posebno značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izrazio je očekivanje kako će se taj problem riješiti u razdoblju do raspisivanja općih izbora u BiH uz minimalne izmjene Izbornog zakona. "To bi omogućilo ustavne promjene u idućem mandatnom razdoblju, a ujedno bi značajno dinamiziralo  reformske aktivnosti prema tome da BiH 2025., zajedno sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom, postane članica Europske unije".

Kao veliki problem istakao je čestu instrumentalizaciju navedenih pitanja u kontekstu predizborne kampanje, koja je izuzetno rano počela u BiH.

Isto se odnosi i na druge značajne reforme koje predstoje u kontekstu europskih integracija poput vladavine prava, pravosudne reforme, borbe protiv korupcije... Naglasio je kako će u svim tim oblastima BiH težiti primjeni dobrih rješenja iz zemalja članica EU koje baštine srodne pravne sisteme.

Na kraju susreta, Čović je izrazio uvjerenje da će se suradnja dvije zemlje intenzivnije razvijati u predstojećem razdoblju, uz znatno veći broj susreta službenika na svim razinama, navodi se u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?