Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čović: Predložili smo da bude hrvatski član Predsjedništva BiH, i onih koji se ne izjašnjavaju...

02. prosinca 2021. u 14:15 6 komentara 4992 prikaza
čović izetbegović

Prema riječima lidera HDZ-a Dragana Čovića, prva runda razgovora s izaslanstvom EU i SAD-a je završena, a nada se da će do sredine prosinca postići konačno rješenje, ako za to naravno bude volje.

"Završena je i ova runda razgovora. Ja sam očekivao da ćemo danas dogovoriti ključne modele (Predsjedništvo i Dom naroda). Puno toga je bilo na stolu i maloprije, ali realno treba kazati, ništa nismo usuglasili. Postoji mogućnost za nekih 10-ak ili 15 dana da nastavimo još jednu rundu razgovora", rekao je Čović, prenosi Klix.

Naredni razgovori bi se trebali održati od 10. do 20. prosinca i vodit će ih Matthew Palmer, a Čović je optimističan povodom rješenja.

"Ako to nismo u stanju dogovoriti između svih nas u 12. mjesecu, mislim da nećemo nikad dogovoriti. Mi smo to u stanju uraditi za pet dana ako želimo sjesti za stol. Osobno mislim da je vrlo malo ostalo, ako se želi to. Jasno je da se to može potencijalno do tog 15. 16. završiti, ali ja sam zamolio da do tada ne čekamo", kazao je Čović.

Govoreći o zahtjevima HDZ-a, ponovio je njihov poznati stav.

"Naš stav je vrlo jasan i drago mi je da se on počesto razumio, a to je da hrvatski narod treba birati svoje predstavnike, tamo gdje je to ustav defnirao, a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Mislim da su jučer većina predstavnika i bošnjačkih stranaka to kazali također - da nije dobro da netko drugi Hrvatima bira predstavnike. To je ohrabrujuće, ali kad to treba tako definirati, onda je puno upitnika oko toga", naveo je.

Kazao je kako su našli i ponudili rješenja u vezi s presudom Suda u Strasbourgu o omogućavanju svim građanima da budu birani.

"Uz konstitutivne narode u Ustavu BiH vežemo i dodatak predstavnik onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda. Primjera radi, na listi za Predsjedništvo BiH iz FBiH gdje će biti hrvatski član Predsjedništva. Dosad je pisalo tako pa su bila imena. Mi predlažemo da bude hrvatski član Predsjedništva BiH i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda. Otvorili smo vrata da svi budu birani i da mogu biti kandidirani", naveo je.

Naveo je da govoreći o federalnom Domu naroda nije bilo većih problema jer se nisu doticali etničkog naziva klubova.

"Mi tražimo samo da oni budu legitimno izabrani, a predložili smo da se po modelu natpolovične većine istog kluba bira klub na razini BiH gdje će minimalno biti četiri predstavnika Hrvata", rekao je dodavši kako je naredni korak taj da se osim modela priča paralelno i o tome kako unaprijediti neke stvari u FBiH.

Razgovarali su i o samom integritetu izbornog procesa, odnosno tehničkom dijelu izbora koji, kako inzistira međunarodna zajednica i nevladin i civilni sektor u BiH, moraju biti transparentni i zakonski.

Čović, za razliku od većine sudionika razgovora u Izaslanstvu EU, ne smatra da su stranci naklonjeni HDZ-ovim zahtjevima, šta više smatra da je bilo drugačije.

Dotaknuo se sjednice Doma naroda Parlamenta BiH od prije neki dan kada su HDZ-ovi izaslanici glasovali za povlačenje "Inzkovog zakona".

"Nikom baš ništa ne dugujem objasniti. Ja se nadam da više nikada neću biti doveden u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Ja sam kazao i članovima međunarodne zajednice i Izetbegoviću i Radončiću da je to zadnji put da sam ja na ovaj način dio procesa pomaganja nečega u BiH, a da ovakvu cijenu plaćam. Prvo taj zaključak neće ni proći. Ako je to nekoga povrijedilo ja se ispričavam i nadam da više nikada nećemo morati da se tako okupljamo, uvjetujemo i međusobno ohrabrujemo da bi sjedili zajedno", zaključio je.

 • Avatar Booyakasha
  Booyakasha:

  Eto pa što sam i konto da ne zaokružim Komšića i pustiti Hrvate da izaberu svoga predstavnika, morat ću ipak Komšića zaokružit i tako majorizovati Hrvate. Ovo pisem poslije izjava Covica (kaze da je u BiH bio gradjanski rat a ... prikaži još!a ne agresija Srbije) I Milanovica koji poredi genocide i kaze da svaka zrtva nije ista. Ma ja, najveći problem su ovima kao Milanoviću i Čoviću su ovi koji su ubijani, po njihovom bi ih trebalo skroz istrijebiti. Sta li se to desilo u Vukovaru, Milanovicu? SANDRA BENČIĆ ZALEDILA HRVATSKI SABOR: Ne možemo tražiti naše nestale, a istodobno podržavati u BiH one koji negiraju genocid nad bošnjačkim dječacima!

 • I ja tebi:

  Ajde prekinite tu trakavicu i raziđite se kao ljudi a ne da vam se svijet smije kao majmunima u zološkom vrtu. Bakir pojma nema što hoće kao i većina političkog Sarajeva . Svijet je uvidio da su ispucali sve laži ... prikaži još! i podvale pa sad treba izaći sa istinom ali kako. I još jednom razlaz jer to je jedina opcija je se vi nemožete dogovoriti ni koliko je sati na taj način a ne što drugo.

 • debelacija:

  Hrvatska Teritorijalna Izborna Jedinica - HR Herceg Bosna!!!