sastanak u zagrebu

Čović - Plenković: Put prema EU i NATO-u je budućnost BiH

30.08.2019.
u 14:53

Čović je naglasio snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj gospodarskoj suradnji između dvije zemlje.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naglasio je snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine Bosne i Hercegovine na primjerima i pokazali, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim razinama uz dogovor i kompromis i pronalazak zajedničkog stava pri implementaciji potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima.

Plenković je i ovom prilikom istaknuo snažno zalaganje hrvatske Vlade za što brže priključivanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i kako su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podupiru put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je kako su ti procesi nužni za stabilnost, mir te gospodarski i razvojni napredak Bosne i Hercegovine.

,,Hrvatska će kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu. U BiH je pri izradi zajedničkih politika važno uvažavanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda'', kazao je Plenković.

Komentara 2

GO
Gorann
05:44 31.08.2019.

Jel vi zastupate interese Hrvata ili Bošnjaka? Hrvatski interes broj 1 je ravnopravnost s druga dva naroda i teritorijalna jedinica koju su obranili u ratu a izgubili nebrigom i lakovjernošću Zagreba u Daytonu. NATO nije moguć jer ga pola države, jedan narod i jedan entitet ne želi.

GO
Gorann
05:49 31.08.2019.

Dok se ne riješi Hrvatska teritorijalna jedinica (bez koje nema ravnopravnosti), Hrvatski interes nije NATO članstvo takve države koja diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?