Danas rasprava u Europskome parlamentu

Čović očekuje da će Borrell tijekom posjeta BiH inicirati dogovor o izbornoj reformi

15.03.2022.
u 11:31

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će zamjenik predsjednika Europske komisije Josep Borrell​ tijekom boravka u BiH ovoga tjedna potaknuti dogovor o izmjenama Izbornog zakona i otklanjanju blokada državnih institucija. - Gospodin Borrell dolazi, a sastanak će, između ostalog, biti potenciran tako da tu budu predstavnici triju naroda kako bi se donijeli vrlo jasni zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje i otkloniti političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati funkcioniranje BiH - rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru upitan o razgovorima o izmjenama Izbornog zakona. Najavio je da će u Bruxellesu danas sudjelovati na saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta.
- Nisam uvjeren oko našeg europskog puta imamo li zajednički stav svih naših parlamentaraca. Je li to naše opredjeljenje. Ako jest, onda trebamo vidjeti što trebamo uraditi. Vrata nam nitko neće otvoriti ako mi to ne zaslužimo - rekao je Čović. Dodao je kako neće biti olakšanog ulaska u EU u paketu. Čelnik HNS-a BiH najavio je i nastavak razgovora o izbornim promjenama s predstavnicima američke i europske administracije te bošnjačke, ali i srpske strane koja se, po njegovim riječima, uključuje u taj proces. Dodao je kako je u posljednjih deset dana online imao sastanke s posrednikom za izbornu reformu američkog State Departmenta Matthewom Palmerom te ravnateljicom u Službi za vanjsko djelovanje Europske komisije Angelinom Eichhorst oko dovršetka ovoga procesa. Po njegovim riječima, za hrvatsku je stranu ključno zajamčiti legitimno političko predstavljanje, najprije u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda, a onda i Predsjedništvu BiH kako predstavnike u vlasti Hrvatima ne bi birali drugi narodi. Hrvatski prijedlozi o načinu biranja članova Predsjedništva BiH, po njemu, ispunjavaju sve presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH. - Slična je stvar kako osigurati da u domovima naroda imamo legitimne političke predstavnike u Klubu Hrvata. Kada ova prva dva završimo, onda ćemo razmatrati kako birati članove Predsjedništva sukladno članku 5. koji kaže da ćete imati predstavnika hrvatskoga naroda i svih drugih građana, predstavnika bošnjačkog naroda i svih drugih građana u FBiH - objasnio je. Upitan o izmjenama Zakona o PDV-u te ukidanju trošarina na gorivo, Čović je rekao kako je za srijedu sazvao izvanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati ukidanje trošarina, dok će se na sljedećoj sjednici razmatrati i uvođenje diferenciranih stopa. Dodao je kako odgovor na to pitanje treba dati struka, a ne političari jer su iz UNO-a najavili kako im za diferencirane stope PDV-a treba najmanje šest mjeseci. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?