Pogledi na Dayton

Čović: Narušili smo odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri naroda

konferencija dayton
19.09.2015.
u 13:46

Čović je rekao da je bilo oko 180 „popravaka“ na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je nadogradnjama Daytonskog sporazuma, u zadnjih 20 godina, vidno narušena osnovna ideja tog sporazuma. 

Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, Čović je rekao da je bilo oko 180 „popravaka“ na Ustav FBiH, nametanjem rješenja koja bi omogućila da se brže donose odluke u BiH. 

- Time smo se grubo poigrali s osnovnom ideje sporazuma i narušili odnose jednakopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri konstitutivna naroda u BiH i predstavnika drugih i time smo na uštrb donošenja brzih odluka, često ne znajući zašto ih donosimo, potpuno zanemarili aspekt jednakopravnosti, kao osnove utemeljenja odnosa koji bi trebali da vrijede u BiH, rekao je on. 

Istaknuo je da je netko, posebno u prvih 10 godina od Daytonskog sporazuma, djelovanjem na ustav entiteta, kako bi se eliminirala mogućnost blokada, potpuno otišao u drugom pravcu, umjesto da se izgrađuju odnosi uime svih u BiH za traženje konsenzusa oko kvalitetnih rješenja, te kompromisa. 

- Koliko god to izgledalo kao nadogradnja, nije se smjela raditi na taj način, uvjeren je Čović ističući da je time napravljena šteta BiH te da se stoga i danas, 20 godina nakon "Daytona" priča o istim problemima i traže se rješenja. On je naveo da su se instrumenti koji su postojali u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, u značajnom mjeri suspendirani. 

Kao primjer naveo je domove naroda u BiH, te instrumente natpolovičnih većina u donošenju odluka koji su svedeni, dodao je, na sporne trećine, koje se pokušavaju tumačiti, kako je naveo, različitim matematikama... 

Čović je, tijekom panel diskusije „Pogledi iznutra“, a o temi "Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Točke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?", rekao kako je napravljeno jako puno greški koje treba ispraviti za razvoj BiH, javlja Fena. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Banjoj Luci da se Daytonski sporazuma mora promatrati u cjelini, a ne da neki prihvaćaju samo ono što im odgovara, a drugo odbacuju. 

Govoreći na konferenciji povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma, Izetbegović je kazao da je Daytonski sporazuma bio jedini odgovor na tadašnju situaciju u vrijeme kad je potpisan, ali je sam u sebi predvidio da će uskoro početi da se mijenja i ide ka boljim rješenjima i poboljšanjima. 

On je dodao da se dvije godine nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma ništa nije dešavalo, te da se mirnodopskim sredstvima nastavljalo postizanje ratnih ciljeva. 

- Od 1997. godine, uvođenja bonskih ovlasti, pa do pada „travanjskog paketa“ imali smo jednu odlučnost u provođenju Aneksa 10, kad su se dogodile stvari koje su ovu državu učinile iole funkcionalnom. Nažalost, to je morala raditi međunarodna zajednica jer mi nismo imali dovoljno hrabrosti, spremnosti, odlučnosti da se dogovorimo.... Radila je to međunarodna zajednica, a mi smo išli za njom, potvrđujući u Parlamentranoj skupštini BiH, koja je malo toga sama donijela, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da su tada formirane jedinstvene Oružane snage, Obavještajna i Granična služba, usvojen Zakon o upravi za neizravno oprezivanje, koji je izazvao velike otpore, a donio veliku dobit svima. Sve to, kazao je, ne može zamijeniti izvorno slovo i duh "Daytona". 

On je ponovo istaknuo da treba ispuniti Aneks 7, jer neki tretiraju Daytonski sporazum "kao švedski stol".

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da se treba vratiti na osnovne postulate i ciljeve Daytonskog sporazma. Zvizdić je dodao da se BiH, između ostalog, mora osposobiti za kontitutirani ekonomski napredak i pridruženje u međunarodnim institucijama. Ponovio je da ne postoji nijedna mogućnost da u radu Vijeća ministara BiH neki od naroda budu preglasani. 

U svom izlaganju Milorad Dodik, predsjednik RS je naveo kako se činilo sve da se istakne značaj Bosne i Hercegovine, te je dodao da su u BiH u biti najznačajniji entiteti. Kazao je da u BiH dolazi do kršenja međunarodnog prava koja su, kako je rekao, masovno kršili predstavnici međunarodne zajednice. On je podsjetio da je nekadašnji visoki predstavnik Pady Ashdown i sam priznao da je kršio Dayton. 

Osvrćući se na današnje stanje u BiH on je podsjetio kako u Ustavu piše da Vijeće ministara ima tri ministra, a da ih sada ima deset. Dodik je još naveo da je Daytonski sporazum napravio politički sustav koji se mora poštivati, međutim postoji Ustav i realnost koja potpuno odudara od Ustava. Tijekom panela čuli su se suprotstavljeni stavovi Dodika i Izetbegovića. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Banjoj Luci da nisu i neće uspjeti nikakve podjele BiH. Zvizdić je reagirajući na neke tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika o neodrživosti BiH, rekao da je BiH povijesna, pravna, politička i geografska činjenica utemeljena jednako kao i sve druge države zapadnog Balkana. 

- Ona je toliko jako utemeljena da brojne i daleko jače intencije njene podjele u zadnjih 100-200 godina nisu uspjele i sigurno neće opet uspjeti, istaknuo je Zvizdić na konferenciji o 20 godina Dejtonskog sporazuma. Dodao je da se u Ustavu BiH na tri mjesta Vijeće ministara pominje kao vlada BiH. 

- Moramo se držati onih činjenica koje stoje u samom Ustavu. U Ustavu se nigdje ne spominju zajedničke institucije, a rabi se taj izraz, rekao je Zvizdić i podsjetio kako BiH ima svoje izvorne nadležnosti i u skladu s njima su i ministarstva u Vijeću ministara BiH. 

Ministar vajskih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je danas u Banjoj Luci da snažne reforme, suštinske, koje mijenjaju stanje u društvu, zajedno s brzim putem BiH ka EU, predstavljaju put o kojima se mora postići dogovor u BiH, zbog bolje budućnosti svih u BiH. 

Međutim, naglasio je, avanturističke su teze da je za to potrebna radikalna promjena Ustava. Crnadak je naglasio da BiH treba odgovorne političare, spremne za dogovore, razumijevanje i uvažavanje te koji grade, a ne sukobe, koji su ponekad bili i vještački kreirani.

- Sve odluke koje budemo donosili i sve izmjene u sustavu moraju biti donesene na bazi konsenzusa, rekao je ministar vanjskih poslova BiH. 

Uvjeren je da se svi ključni politički faktori u BiH moraju snažno okrenuti budućnosti i EU. Crnadak je rekao da je Daytonski sporazum jedan od najuspješnih mirovnih sporazuma u svijetu, te da je jedan od razloga njegove uspješnosti taj što nitko nije njime zadovoljan. 

Ipak, taj sporazum je, kaže, točka okupljanja oko BiH takve kakva je danas. 

On je, također, naglasio kako su svi narodi iz BiH mnogo više očekivali 20 godina poslije, jer kako kaže, ako se osvrnemo oko sebe, vidjet ćemo da ljudi jako teško žive, da su male mirovine i plaće... Nad tim problemima, istaknuo je, svi treba da se zamisle i da to budu glavni pokretač i motiv za sve koji obavljaju vlast u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije