Predsjedatelj Predsjedništva BiH u Americi

Čović se u New Yorku sastao sa svjetskim dužnosnicima

03.12.2014., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dragan Covic, predsjednik HDZ BiH i clan predsjednistva Bosne i Hercegovine. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
26.09.2015.
u 06:30

Glavna debata na 70. zasjedanju Glavne skupštine UN-a počinje u ponedjeljak, što je i povod za svečani prijam koji će istog dana organizirati američki predsjednik Barack Obama

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predstavljat će BiH na 70. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku. Iako je središnji događaj posjeta, a to je obraćanje predsjedatelja Čovića na Glavnoj debati 70. zasjedanja Opće skupštine UN-a, planiran za 1. listopada, bh. izaslanstvo je od jučer u New Yorku i već je imao brojne aktivnosti, piše Večernji list.

Sastanci i aktivnosti

Predsjedatelj Čović je posjetio katoličku misiju, odnosno hrvatsku župu sv. Ćirila u New Yorku, a potom sudjelovao na Forumu privatnog sektora Ujedinjenih naroda. To je prvi u nizu vrlo važnih državničkih aktivnosti predsjedatelja Čovića u New Yorku. Upriličen je i bilateralni susret s nizozemskim državnim izaslanstvom koje predvodio premijer te zemlje Mark Rutte. Čović će nazočiti i prijemu koji organizira njemačka kancelarka Angela Merkel. Vrlo intenzivne aktivnosti predsjedatelj Predsjedništva BiH ima i u nedjelju kada će se obratiti sudionicima plenarnog sastanka UN-ova summita za usvajanje razvojnog programa nakon 2015. godine. Osim toga, nazočit će sastanku globalnih lidera o temi jednakosti spolova i jačanja uloge žena. I tu je, također, planirano obraćanje Čovića. Supredsjedatelji tog sastanka su predsjednik NR Kine i glavni tajnik UN-a, što dovoljno govori o značaju skupa. Upravo bilateralnim susretom s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom predsjedatelj Čović završit će radni dan u sjedištu Svjetske organizacije. U večernjim satima Čović će nazočiti svečanoj dodjeli nagrada "Clinton Global Citizen". Glavna debata na 70. zasjedanju Glavne skupštine UN-a počinje u ponedjeljak, što je i povod za svečani prijam koji će istog dana organizirati američki predsjednik Barack Obama. Predsjedatelj Čović će zajedno s drugim svjetskim državnicima biti gost na ovom prijmu. Predsjedatelj Čović će nazočiti i summitu o borbi protiv ISIL-a i nasilnog ekstremizma koji je planiran za utorak, 29. rujna. Istog dana Čović je pozvan i na prijam u organizaciji Europske unije.

Obraćanje u UN-u

Za srijedu su predviđeni bilateralni susreti Čovića i bh. izaslanstva, i to prvo s jordanskim kraljem Abdullahom II bin Al-Husseinom, a potom i sa zamjenicom glavnog tajnika UN-a i posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Zainabom Hawa Bangurom. Glavni događaj višednevnog boravka predsjedatelja Čovića u New Yorku bit će njegovo obraćanje na Glavnoj debati Opće skupštine UN-a u četvrtak. Dragan Čović prvi će govoriti na jutarnjoj sesiji. Kasnije tijekom dana posjetit će Stalnu misiju BiH pri UN-u te memorijalnu lokaciju Ground Zero. Glavni događaj višednevnog boravka predsjedatelja Čovića u New Yorku bit će njegovo obraćanje na Glavnoj debati Opće skupštine UN-a u četvrtak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije