britanski lordovi u BiH

Čolak: Britanskim lordovima sam rekao da je važno da promijenimo Izborni zakon BiH

Bariša Čolak
29.09.2017.
u 12:54

"Danas sam naglasio da je nama jako važno da promijenimo Izborni zakon BiH i da narednu godinu dočekamo relaksirano, a ne da čitavu državu dovedemo u poziciju Grada Mostara", rekao je Čolak.

Izaslanstvo Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova Britanskog parlamenta danas i sutra boravi u posjetitu Bosni i Hercegovini u sklopu istraživanja i analize izazova s kojima se suočava zapadni Balkan, kao i posljedicama po britansku politiku, posebno nakon Brexita.

Izaslanstvo od četiri člana koju predvodi lord Howell od Guidlforda, bivši državni tajnik za prijevoz i energiju, sastala se s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, piše Klix.ba. 

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak kazao je nakon sastanka da je britanske lordove najviše zanimalo kako političari vide budućnost BiH s posebnim aspektom prema EU.

"Mi smo iznijeli svoje stavove i nije nikakva tajna da su oni već na određeni način upoznati sa situacijom u BiH. Otvoreno sam rekao da mi nemamo zajednički stav o našoj zajedničkoj budućnosti. Postoje tri politike, ali svjesni smo da bez našeg unutarnjeg dogovora jako teško stvari možemo popraviti", rekao je Čolak. 

Dodao je da on smatra kako se mora raditi paralelno na rješavanju ekonomskih, ali i političkih pitanja kako bi se konačno došlo do političke stabilnosti i pravne sigurnosti. 

"Istaknuo sam da nisam u ovoj godini napravili neke epohalne iskorake kada je u pitanju EU", rekao je Čolak. 

Čolak je rekao da će London biti naredno sjedište sastanka u okviru Berlinskog kongresa i da Velika Britanija želi imati potpunu informaciju o BiH. Kako kaže, nikoga ne treba čuditi što se za našu zemlju zanimaju i Zapad i Istok te da vjeruje kako Velika Britanija želi pomoći BiH. 

On je rekao da je na jednom od sastanaka engleskih lordova u Velikoj Britaniji iskazana zabrinutost stanjem u BiH te da domaći političari ozbiljno trebaju o tome razmišljati kakvo god oni mišljenje imali. 

"Na ovim prostorima nikad se nije odlučivalo bez vanjskog utjecaja. Moj apel je da mi nađemo unutarnji konsenzus kako bi svima nama bilo bolje", rekao je Čolak. 

Na pitanje kako komentira analize da zanimanje britanskih lordova za BiH predstavlja uvertiru u Dayton 2, Čolak je odgovorio kako su takva gledanja preambiciozna.

"Ipak, stoji konstatacija da pomalo svijet spoznaje da BiH ne može ići ubrzanim korak sa ovakvim uređenjem. Danas sam naglasio da je nama jako važno da promijenimo Izborni zakon BiH i da narednu godinu dočekamo relaksirano, a ne da čitavu državu dovedemo u poziciju Grada Mostara", zaključio je Čolak. 

Britanski lordovi imat će će brojne susrete, uključujući i onaj sa zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na državnim i entitetskim razinama, Međureligijskim vijećem BiH, predstavnicima civilnog društva, sigurnosnog sektora i međunarodne zajednice, te visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH.

Komentara 1

BR
brodarevac
13:56 29.09.2017.

Još vam je samo ostalo da kažete predstavnicima Nikaragve i Mozambika i cio svijet će znati koje su vam božićne želje. Da li još vjerujete u djeda mraza, ops....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije