Ministarstvo sigurnosti BiH želi regulirati rad gorskih službi spašavanja

Članovi GSS-a mogli bi se profesionalno zapošljavati

23.04.2022.
u 12:00

 

Ako budu preuzeli zakonske normative i iskustava iz susjednih država, gorska služba spašavanja na prostoru BiH mogla bi uskoro početi zapošljavati profesionalne djelatnike, a ne kako je sad zakonski definirano samo volontere, dragovoljce. Ovakva namjera može se iščitati iz odgovora koje je Ministarstvo sigurnosti BiH dalo zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a u kojem između ostalog piše kako su kroz projektne aktivnosti, napravili istraživanje o organiziranju i statusu gorskih službi spašavanja u BiH, piše Večernji list BiH.

Radna verzija

"Na temelju toga sačinjena je početna radna verzija zakona. U idućem razdoblju Ministarstvo sigurnosti BiH će poduzeti aktivnosti kako bi predstavnici svih mjerodavnih institucija, organizacija i udruga u području zaštite i spašavanja u BiH razgovarali po predmetnom pitanju. Ako se postigne suglasnost, pokrenut će se aktivnosti na provođenju procedura za razmatranje i usvajanje zakona", stoji u odgovoru koji je Ministarstvo sigurnosti BiH poslalo zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

U slučaju da se zakonski akti budu preuzimali iz susjedne Hrvatske, koja ima jednu od najorganiziranijih gorskih službi spašavanja u Europi, to znači da bi se i gorske službe spašavanja u BiH financirale iz javnih, odnosno državnih proračuna kao što je to definirano u Hrvatskoj. Financijska sredstva osiguravaju se u državnom proračunu u financijskom planu središnjeg tijela državne uprave nadležnog za zaštitu i spašavanje. Postojeće gorske službe spašavanja u BiH djeluju na volonterskoj osnovi kao udruge građana.

U Ministarstvu sigurnosti BiH ističu kako su trenutačno registrirani: Savez gorskih službi spašavanja u BiH, Gorska služba spašavanja Federacije BiH, Gorska služba spašavanja Republike Srpske, Gorska služba spašavanja Brčko Distrikta BiH i gorske službe spašavanja u županijama, gradovima i općinama. Neke od gorskih službi spašavanja su od mjerodavnih službi Civilne zaštite proglašene službama zaštite i spašavanja, čime je reguliran način njihovog angažiranja, djelomičnog financiranja i opremanja", stoji u odgovoru Ministarstva sigurnosti BiH koji nad njima nema izravnu nadležnost. U slučaju da se zakonski definira rad gorskih službi spašavanja, regulirat će se i prava koja njihovi članovi moraju imati.

Radni odnos

Naime, njihovi kolege u Hrvatskoj koji su u radnom odnosu, a sudjeluju u intervenciji za vrijeme radnog vremena imaju pravo izostati s radnog mjesta radi sudjelovanja u intervenciji te imaju pravo na naknadu u visini plaće koju pripadnik ostvaruje u radnom odnosu. U nedavnom istupu za medije Zdenko Marić, predsjednik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH, kazao je kako su gorske službe spašavanja prve koje policija zove kada treba nekoga spasiti, a država im "zahvaljuje" tako što ih tretira kao "neke tamo" hobiste, a da opstaju i uspješno realiziraju akcije potrage i spašavanja jer to rade srcem. U BiH su registrirani kao udruge građana i rade samo na volonterskoj osnovi. Samo na državnoj razini bile su registrirane dvije udruge gorske službe spašavanja, a na razini Sarajevske županije bilo ih je čak osam.


 

Ključne riječi
gss

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?