Robb Butler

Cjepiva u BiH ista su kao i ona u državama EU

28.04.2017.
u 12:40

Menadžer Programa za imunizaciju i bolesti koje se mogu spriječiti cjepivima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za europsku regiju Robb Butler smatra da bi se, ako se nastavi pad imunizacije, u BiH moglo vidjeti ono što i u Rumuniji gdje je epidemija ospica odnijela ljudske živote.

Butler je boravio u Sarajevu povodom Svjetskog tjedna imunizacije te sudjelovao u radu središnjeg skupa na kojem je bilo više od 80 stručnjaka, predstavnika zdravstvenih vlasti i stručnih tijela za imunizaciju, a održao je i predavanje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Alarmantnim smatra to što je obuhvat imunizacijom u padu, što je povezano i s nepovjerenjem uzrokovanim glasinama o cjepivima. 

- Cjepiva koja su u uporabi u BiH iste su kao i cjepiva koja su u uporabi u mojoj državi - Velikoj Britaniji, ali i u Njemačkoj i drugim državama EU, uključujući i Dansku gdje trenutno živim. Mislim da u ovom trenutku cjepiva ‘prolaze kroz teško razdoblje’ u smislu da privlače mnogo komentara i izazivaju javni interes kroz nekoliko anticjepnih lobija i antcjepnih glasova - kaže on.

Mnogi roditelji se, kaže, trude da shvate zašto kruže te glasine o sigurnosti cjepiva, ali za većinu su to samo glasine.

- Imamo malo slučajeva nuspojava u čitavoj europskoj regiji sa 53 države i milijardom ljudi. Sigurnost cjepiva danas je najbolja moguća koju nam omogućava trenutno dostupna znanost to je ono što roditelji trebaju razumjeti. Ako odluče preispivati znanost, onda trebaju i preuzeti odgovornost za odluku koju donose i za ono što se može dogoditi u budućnosti ako djeca nisu cjepljenja - poručio je.

Mišljenja je da u BiH postoji mogućnost da se sad djeluje jer obuhvat nastavlja padati i ako se tako nastavi onda je to zabrinjavajuće.

- Radi se o jednom od najnižih obuhvata imunizacijom u regiji. Svi u BiH trebaju biti svjesni toga jer ako nastavimo promatrati ovakav pad obuhvata imunizacijom, tad ćemo u BiH vidjeti i ono što se dogodilo u Rumuniji. Trenutno su se ospice pojavile u Italiji (koja ima bolju pokrivenost od BiH). I ako se u BiH uskoro ne poboljša obuhvat cjepljenja protiv ospica, pa i difterije i drugih oboljenja ili ako obuhvat nastavi opadati, vidjet ćemo epidemiju u ovoj državi. Epidemija u tom slučaju mora izbiti, samo je pitanje kad. Roditelji zato moraju izbalansirati, a to je težak balans za roditelje: s jedne strane imaju tih nekoliko individua koje propituju znanost, a s druge strane ljude iz javnog zdravstva koji rade odličan posao na motiviranju roditelja da cijepe djecu boreći se s tih nekoliko anticjepnih glasova. Na kraju, ljudi iz javnog zdravstva će uvijek biti tu, a tih nekoliko individua neće preuzeti odgovornost za posljedice odluke roditelja da ne cjepe djecu - ističe.

Upozorava da se uvijek, prije donošenja odluke, mora dobro razmisliti o njenim mogućim posljedicama i tome što ona znači za dijete.

- Imamo najbolje raspoložive znanstvene dokaze koji podržavaju sigurnost cjepiva koje su najbolje, najsigurnije i najefektnije koje danas možemo proizvesti na planeti i preveniraju stotine tisuća slučajeva bolesti koje se mogu spriječiti cjepljenjem kao što su polio, ospice, rubeola…, čiji je broj opao za 98 do 99 posto samo u posljednjih 20 do 25 godina. To je čudo znanosti koje trebamo prihvatiti jer ako se ne okrenemo znanosti platit ćemo visoku cijenu - naglasio je.

Butler misli da roditelj i zdravstveni radnik moraju biti uvjereni u donošenje ispravne odluke. Roditelj u donošenju odluke bazirane na najboljim dostupnim dokazima, a zdravstveni radnik mora biti uvjeren u to da daje najbolje moguće cjepivo i da država stoji iza njega, te da ima hrabrosti da cijepi dijete, osim u slučaju da ne smije biti cijepljeno iz opravdanog razloga.

Kaže i da zdravstvene radnike ‘s prve linije’ treba dovoljno educirati o tome što su činjenice, a što fikcija, kako u pogledu sigurnosti, tako i u pogledu kontraindikacija.

Butler kaže da je cijepio svoju djecu, osjećao se ponosno i sigurno zbog toga.

- Osjećao sam da poduzimam odgovornu akciju. Naravno da ću cijepiti djecu i zaštititi ih od utjecaja zaraznih oboljenja na njihov život i život njihovih obitelji u budućnosti. Naravno da sam gledao i relevantna istraživanja i uradio ono što sam smatrao najpametnijim izborom, a to je da cijepim djecu u skladu s nacionalnim programom imunizacije u Danskoj gdje živim, istim cjepivima kakvim i vi imate pristup. Moja djeca nemaju u Danskoj ništa bolji pristup cjepivima nego djeca u BiH,  to je isto cjepivo - istaknuo je Butler za blog ZaSvakoDijete.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije