Posušje

Cilj je napredak i bogate prirodne resurse još više razvijati

03.03.2017.
u 10:53

Posuški je kraj jako bogat prirodnim resursima koji se nastoje što bolje koristiti kako bi se razvijale gospodarske djelatnosti ovoga kraja, što bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta te zaustavilo u posljednje vrijeme intenzivniji odlazak sve većega broja, posebice mladih, trbuhom za kruhom. U tom pogledu već je podosta projekata odrađeno ili su u tijeku. Posušju nedostaju nova radna mjesta za još brže zapošljavanje, pa je ista slika kao i u drugim sredinama - odlazak na rad preko granice. Strateški projekti daju nadu za nova radna mjesta jer ovaj kraj ima vodu, šume, kamen, ljekobilje i baštinu. Ministarstva Zapadnohercegovačke županije, općinske službe, gospodarstvenici, pa i Vijeće mladih te drugi, pokreću niz projekata za bolji život u ovome kraju - od ekologije i zdrave hrane do realnih projekata s novim radnim mjestima.

Vodoopskrba

Nekoliko akcija i već započetih radova na infrastrukturnim objektima, prije svega vodovoda do sela, daje nadu da će neka posuška sela biti na taj način bliža gradskoj sredini s boljim uvjetima života.

Ono što je i ovih dana aktualno je razvitak sela i zaustavljanje masovnog raseljavanja. Tek stariji ostaju u svom kamenom kraju, a mladi odlaze.

No, dobro je da se čuvaju stare vrijednosti kao što su, primjerice, stari mlinovi u Zagorju, Podbiloj i Rakitnu te se vrijedno radi na čuvanju narodne baštine i starih običaja te kamenih ljepotica. Pokreće se još više proizvodnja zdrave hrane jer posuški kraj ima dobre uvjete i za pčelarstvo, smilje, ljekobilje, pa i seoski turizam.

Na natjecanjima zdrave hrane Posušani i Posušanke pokazuju pravo majstorstvo, a povelik broj je onih koji još drže do ljekovitih trava koje pomažu dobrom zdravlju.

Selo

Zabilježili smo kako je se bračni par iz Posušja preselio u selo Borase. Živko i supruga mu Ana presretni su u tom raseljenom selu prepunom mira i spokoja uz izvor Zečicu. Dakle, u posuškom kraju vjeruju kako neka sela treba obnoviti i jače povezati sa središtem, što se već pokazuje dobrim rješenjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?