Nekretnine

CILAP projekt za bržu,bolju i učinkovitiju zemljišnu administraciju u FBIH

29.05.2017.
u 08:18

Povećanje transparentnosti i sigurnosti tržišta nekretnina i ispunjavanja međunarodnih zahtjeva jedan je od glavnih ciljeva vrijednog CILAP projekta “Podrška uspostavi Regisitra cijena nekretnina” koji provode Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove i Porezna Uprava Federacije Bosne i Hercegovine. U projekt će se uključiti i lokalne razine vlasti u FBIH a sve bi trebalo rezultirati puno bržom i jednostavnijom kontrolom stanja na tržištu nekretnina. Kao prvi korak ovog 12 milijuna KM vrijednog projekta bilo je potpisivanje sporazuma o suradnji između federalne geodetske uprave i federalne porezne uprave a kojim se reguliralo pitanje razmjene podataka i informacija. 

Takve aktivnosti imaju za cilj bolju koordinaciju i kvalitetno provođenje aktivnosti predviđenih komponentom 3 CILAP projekta čiji se završetak predviđa do kraja 2019. godine. Potpisnici ovog sporazuma prihvatili su i određene zajedničke obveze i aktivnosti kao što su provođenje zajedničkih aktivnosti, razmjena podataka i unapređenje suradnje između prgana vezanih za poslove prikupljanja podataka za Registar cijena nekretnina, određivanje i angažiranje službenika za kontakt, održavanje sastanaka i seminara, zajedničko obrazovanje i usavršavanje, zajedničko informiranje javnosti...

U Zenici je tako održan i prvi seminar u sklopu realizacije spomenutog projekta koji je započeo u 2013. godini a financira se zahvaljujući donaciji Vlade Švedske. “Svima nam je želja ali i obveza da na brži,bolji i učinkovitiji način uredimo zemljišnu administraciju a sve kako bi se u cjelosti sredilo stanje po pitanju procjene i izrade registra cijena nekretnina. U konačnici bi sve to trebalo rezultirati time da jednim klikom imamo sve na jednom mjestu. Stoga je od presudne važnosti da se izradi tzv.adresni registar s točnim i potpunim adresama. Koliko je to ustvari važno najbolje dokazuje podatak da Švedska primjerice ima svoj registar stanovništva. U mnogim zemljama na zapadu imamo primjere da se na adresni registar gleda kao na nešto od vitalnog značaja za cijelu zemlju. Vjerujem da ćemo u ovaj projekt uključiti sve Općine i gradove u FBIH i da će se u cjelosti regulirati oblast procjene i prodaje nekretnina.”-istaknula je Anđa Zimić, direktorica CILAP projekta za Bosnu i Hercegovinu. Na seminaru u Zenici posebno su se razmatrali planovi oko skorašnje izrade Registra cijena nekretnina i masovne procjene vrijednosti nekretnina. Tako se mogao čuti i podatak da bi u slučaju pada Registra cijena nekretnina automatski pala i sama Vlada a što može stvoriti nesagledive posljedice po pitanju sigurnosti u određenim zemljama. Za izradu adresnog registra prvi će korak svojim Odlukama morati učini općinska vijeća u onim sredinama koje se već na početku žele priključiti CILAP projektu koji je, primjerice u Sloveniji, za kratko vrijeme donio preko 100 milijuna KM dobiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?