Zeleni karton

Cijenu neregistriranih vozila bh. vozači plaćaju pet milijuna KM

08.05.2017.
u 14:15

Osiguravajuće društvo koje je izdalo policu obveznog osiguranja izdaje i zelenu kartu, a vlasnici vozila plaćaju ga 5 KM

Dok vozači iz Europske unije i većine zemalja okruženja prelaze granice uz predočenje prometne dozvole, vozači iz BiH i dalje imaju obvezu pokazati zeleni karton, piše Večernbji list BiH. Zeleni karton je obvezan dokument ako se vozilom domaće registracije putuje u inozemstvo. Važnost ovog dokumenta je od trenutka izdavanja pa do isteka premije obveznoga osiguranja. Ovaj dokument se vezuje uz policu obveznog osiguranja i na njoj se mora nalaziti broj police uz koju važi.

Osiguravajuće društvo koje je izdalo policu obveznog osiguranja izdaje i zelenu kartu, a vlasnici vozila plaćaju ga 5 KM.

Potpisivanje sporazuma

Zelena karta osiguranja je dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva. Posjedovanjem zelene karte osiguravate odgovarajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti drugima (trećim licima) u prometnoj nezgodi prilikom boravka u nekoj od zemalja članicama sustava zelene karte. S druge strane, za vozače iz Srbije i Hrvatske registaracijske tablice su sasvim dovoljan dokaz da im je vozilo osigurano i ne moraju to dodatno dokazivati. Razlog neravnopravnog položaja je to što u BiH prema procjenama Savjeta biroa – međunarodne asocijacije za osiguranje automobila, ima mnogo neregistriranih vozila – više od 15 % . Da bi zeleni kartoni bili ukinuti, BiH mora smanjiti kvotu neregistriranih vozila i nakon toga potpisati međunarodni “MGA” sporazum, koji bi zvanično omogućio našim vozačima prelazak granice bez navedenog dokumenta.

“Potpisivanjem ovog sporazuma podrazumjeva se i garantira da vozilo koje prelazi granicu ima osiguranje za štetu koju može pričiniti u prometu u drugoj zemlji”, kazao je za EuroBlic Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS. Predsjednik Skupštine osiguravajućih društava Milomir Durmić kaže da za ukidanje zelenog kartona broj neregistriranih vozila u BiH mora biti smanjen ispod tri posto.

“To je glavni uvjet, a do tada će zeleni karton morati služiti kao dokaz da je vozilo osigurano” kazao je Durmić. On je dodao da od naplate zelenih kartona osiguravajuće kuće nemaju zarade jer sve ode na troškove njihove izrade i tiska. Prošle godine formirana je radna skupina na razini BiH sastavljena od predstavnika nadležnih entitetskih institucija, ministarstava, osiguravajućih društava te Biroa zelene karte BiH, koja je napravila akcijski plan za smanjenje vozila bez registracije. Kada će plan biti realiziran još nije poznato.

Zvaničan broj nepoznat

U BiH u prometu sudjeluje 15% neosiguranih vozila, odnosno oko 150.000. Ovo su procjene Savjeta biroa zelene karte. Zvaničan broj neosiguranih vozila koja sudjeluju u prometu na javnim cestama u BiH nije poznat jer o tome nema evidencija.

Ove se procjene temelje na podacima od prije šest godina. Prema dostupnim podacima Savjeta biroa zelene karte i Insurance Europe, godišnji gubitak BiH prema sustavu zelene karte iznosi oko 820 milijuna eura. Po broju neregistriranih/neosiguranih vozila iza naše zemlje su Turska s 20%, Malta s 25%, Makedonija s 30% i Ukrajina s 50%. Situacija u zemljama iz najbližeg okruženja je mnogo bolja.

Znatno je manje neosiguranih vozila u prometu u Hrvatskoj oko 4 posto, a u Srbiji i Sloveniji svega 0,5 posto. Po podacima BIHAMK-a u 2016. u BiH je registrirano 990.730 cestovnih motornih vozila što u odnosu na 2015. predstavlja povećanje od 38.135 vozila, odnosno za 4%. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije