megaliti hercegovine

Četiritisućljetni drevni hram: Veliki arheološki misterij u BiH, ali i šire

26.10.2018.
u 12:41

Širokobriješka ilirska piramida jedna je od najmisterioznijih i najmonumentalnijih prastarih građevina u regiji. Drevni megalitski hram u Gornjem Crnču iznad Širokog Brijega izgrađen je 700 godina prije čuvene Mikene u Grčkoj, tvrdi to u svome najnovijem otkriću Brotnjak dr. sc. Goran Glamuzina, diplomirani inženjer geologije, objavljenom na Megalitima Hercegovine, portalu za prezentaciju i promociju megalitskih lokaliteta te raznih megalitskih objekata iz vremena prapovijesti i ilirskog razdoblja na prostoru Hercegovine (megaliti-hercegovina.blogspot.com).

Prapovijesna “gomila”

- Najnovije autorovo otkriće otkriva nam jedan, ne samo prostorno-zemljiopisni izuzetak, već i jedan jedinstveni prapovijesni ilirski monument, jednu kolosalnu prapovijesnu “gomilu” koja je, ustvari, sve samo ne gomila te koja, po svemu sudeći, predstavlja jednu od najvećih arheoloških senzacija u BiH pa i šire. Radi se o, prije tri godine prezentiranoj razotkrivenoj, prapovijesnoj “gomili” u selu Gornji Crnač kod Širokog Brijega, tada opisanoj kao “širokobriješki Daorson”. Naime, najnovija autorova otkrića pokazuju nevjerojatan sklop činjenica, koje otkrivaju i dokazuju da se ovdje, visoko u planinskome pojasu sjeverno od Širokog Brijega nalazi monumentalna prapovijesna građevina u obliku stepenaste piramide koja je stara i više od 4000 godina. Nevjerojatan je već sami uvid u zemljopisno-reljefni smještaj, možemo slobodno reći - potpuno neočekivani položaj jedne ovako monumentalne i ovoliko stare prapovijesne građevine. Naime, ovaj jedinstveni ilirski monument, gledajući širi geomorfološki prostor, pozicioniran je na južnim padinama planine Čabulje na nadmorskoj visini oko 900 metara na vrhu istaknutog piramidolikog uzvišenja ponad jednog uskog planinskog polja, udoline Dobrinjska draga.

Kameni komadi

Do samog objekta vrlo je zahtjevan put iz središta Š. Brijega, preko sela Donji i Gornji Crnač te potom kroz zaseoka Dobrinj. Riječ je velikim dijelom o pravom planinskom putu, koji kao uski asfaltni puteljak s mnogo rupa prolazi kroz selo Gornji Crnač, nakon čega slijedi makadamski put koji se od Dobrinja počinje jako strmo s planinskim serpentinama uspinjati prema Čabulji i zaseoku Ladina. Stoga je na prvi pogled potpuno neshvatljiva i vrlo enigmatična sama pojava ovako monumentalno izgrađenog prapovijesnog objekta na naizgled planinskom surovom položaju. Tu je još prije više od 3800 g. bilo izgrađeno veliko ilirsko naselje. A da se radi o pravoj stepenastoj piramidi, najočitiji dokaz može se vidjeti sa sjeverne strane tumulusa gdje je autor blagim nedevastirajućim pomjeranjem nekoliko s vrha zarušenih kamenih komada, otkrio ponovno jedan nevjerojatan ukopani megalitski bedem... - stoji, između ostaloga, u objavljenom istraživanju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije