PRITISAK PRED IZBORE

Četiri ministra traže da se odobri prijem ‘novih ljudi’

Nikšić
14.04.2014.
u 09:29

Formalno su u pitanju javni natječaji na kojima bi, u normalnim zemljama bili izabrani najbolji kandidati za određene pozicije. Ovdje je to samo pokriće za stalno angažiranje “podobnih”.

Iako se zaklinje u reformu javne uprave i racionalizaciju administracije, aktualna vlast u Federaciji BiH požurila je prije izbora upravo u entitetskoj administraciji ‘uhljebiti’ što više svojih kadrova. Samo na posljednjoj sjednici Vlade čak četiri entitetska ministarstva i jedan zavod zatražili su suglasnost za nova zapošljavanja. Naravno, formalno su u pitanju javni natječaji na kojima bi, u normalnim zemljama bili izabrani najbolji kandidati za određene pozicije. Ovdje je to samo pokriće za stalno angažiranje “podobnih”.

Kraj dnevnog reda

Pri kraju obimnog dnevnog reda Vlade našao se prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za raspisivanje javnog natječaja za popunu upražnjenog radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u Ministarstvu pravosuđa Federacije BiH. Slični zahtjevi upućeni su i iz Ministarstva financija, Ministarstva prometa i veza, koje planira zaposliti dva nova djelatnika, te Ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo zatražio je suglasnost za popunu pet radnih mjesta državnih službenika i jednog namještenika. Ovo je tek najava za znatno veći broj sličnih zahtjeva prema Vladi, a u kojima će se tražiti suglasnost za zapošljavanje novih državnih službenika i namještenika u entitetskim ministarstvima i drugim institucijama. Kako “ruka ruku mije”, za očekivati je da svi ti zahtjevi glatko prođu proceduru i da dan izbora federalna administracija dočeka s desecima novih “platformaških” kadrova. Mnoga ministarstva i institucije su još ranije, u prve tri godine mandata ove vlasti, popunile brojna mjesta u administraciji. Takav priljev zaposlenih u entitetskoj upravi viđen je još samo za vrijeme vladavine Alijanse za promjene.

Zatvoreni natječaji

Nedavno je zatvoren i javni natječaj za direktora Ureda Vlade Federacije BiH za europske integracije, kao i natječaj za tri radna mjesta u Ministarstvu zdravstva, odnosno Centru za transplantacijsku medicinu. Riječ je o potpuno novim organizacijskim jedinicama koje su i uspostavljene za vrijeme aktualne vlasti. Kako to biva, nakon što se izaberu rukovoditelji takvih tijela, slijedi popuna svih predviđenih pozicija u njima, što je više nego dobra prilika da se ‘uhljebi’ još stranačkih kadrova. “Večernjak” je pisao o zapošljavanju nove tajnice Ministarstva za pitanja branitelja gdje je također stranačka pripadnost ključni kriterij. Na natječaju je prošla kandidatkinja koja je već bila angažirana na toj poziciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?