važno je

Četiri jednostavne vježbe za cirkulaciju u nogama

ilustracija
05.07.2021.
u 19:47

Cirkulacija nogu i vježbe za cirkulaciju nogu od izuzetne su važnosti za cjelokupno tjelesno zdravlje. Dugotrajno sjedenje usporava cirkulaciju stopala i nogu pa je zbog toga izrazito važno barem svakih 30 minuta protegnuti noge, to jest izbjegavati sjedenje dulje od 30 minuta odjednom. Zdrava cirkulacija je izrazito važna za svaki dio tijela, a možete je lako pokrenuti jednostavnim vježbama, piše ljepotaizdravlje.hr.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Cirkulacija je jedan od bitnih čimbenika da bi organizam funkcionirao kako treba. Ako je cirkulacija loša, time se potiče razvoj mnogih bolesti i dolazi do zdravstvenih poteškoća. Sve to može se riješiti stalnim i normalnim zdravim načinom života, pri čemu ponajprije govorimo o zdravoj prehrani i dakako, vježbanjem – to jest, tjelesnom aktivnošću koja je neophodan dio cijele slagalice priče o zdravlju. Za razliku od toga, do cirkulacije dovode i loše životne navike poput pušenja, kroničnih bolesti, loše životne navike, povišeni krvni tlak, stres, hidratacija, dijabetes…

Da biste prepoznali imate li probleme s cirkulacijom, ključno je poznavati svoje tijelo: hladne ruke, hladne noge, hladni prsti na rukama i nogama, trnci, grčevi, osjećaj umora, zadržavanje vode u nogama, izostanak ili nedostatak energije – sve to znakovi su loše cirkulacije.

Vježbe za poboljšanje cirkulacije u nogama

Osim što možete sami sebi staviti podsjetnik ili alarm koji će vas potaknuti na to da više ustajete i prošećete te potaknete cirkulaciju, ključno je u svakodnevni ritam uvesti i vježbe koje mogu učiniti jako puno za vaše noge. Istražili smo koje su vježbe najbolje, pa pogledajte u nastavku:

Glute Bridge – vježba mosta potaknut će “razbijanje monotonije” vlastitoga tijela uslijed cjelodnevnog sjedenja, to jest vratit ćete tijelu balans. Izrazito je važno izvoditi je pravilno, ali i disati pravilno. Kad usavršite ovu osnovnu vježbu, obavezno probajte istu takvu izvoditi jednom nogom – to jest, podizati jednu nogu s poda i zadržati u zraku 10-15 sekundi.

Vježba masažnim rolerom – cilj ove vježbe je pritisak na tkivo, čime se poboljšava protok krvi u mišićima. Počnite u sjedećem položaju s nogama ispred sebe, a podižući tijelo počnite se kotrljati naprijed natrag (pritom pazite na potkoljenicu jer ona nema protok krvi).

Zamahite nogama – izrazito jednostavna, a učinkovita vježba koja će vas zagrijati, a istovremeno potaknuti cirkulaciju u nogama, povećati opseg pokreta zglobova i protok krvi u mišićima. Ovo je vježba koju ćete najlakše raditi kod kuće, na vratima. Stanite u okvir vrata, a s drugom rukom se držite radi stabilnosti. Tako počinjete zamahivati nogom naprijed-natrag. Ponovite 10-15 puta, a zatim zamijenite noge.

Hodanje/šetnja: ovo je najidealnija vježba i aktivnost koju možete pružiti svome tijelu. Uvrstite je u svoju svakodnevnu rutinu i zajamčeno će se poboljšati i cirkulacija u vašim nogama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?