STRES, TJESKOBA...

Često se budite tijekom noći? Stručnjaci otkrivaju koji su mogući razlozi i kako si pomoći

shutterstock
28.09.2020.
u 08:39

Osim što je česti uzrok stres, krivci se kriju i u nekim navikama tijekom dana.

Velik broj ljudi ima problem sa spavanjem - neki dugo navečer ne mogu utonuti u san, a neki se često probude tijekom noći. Uzrok može biti okruženje i hrkanje partnera, ali veliku ulogu tu imaju stres i hormoni, prenosi Mind Body Green. Ginekologinja Wendie Trubow otkrila je da razina kortizola u tijelu ima veliki utjecaj na spavanje.

"Neodgovarajuće lučenje kortizola može prouzročiti da se probudite usred noći. Hormonska neravnoteža također može prekinuti vaš san, posebno progesteron, kao i hipoglikemija. Naravno, stres i tjeskoba jedan su od glavnih uzroka."

Za dobar san bitni su i uvjeti oko vas, otkrila je dr. Rebecca Robbins, koautorica je knjige 'Spavaj za uspjeh'. Osobe koje spavaju u sobi gdje je temperatura 21°C i više, sklonije su noćnim morama i lošem snu. 

Osim ova dva glavna razloga, san može remetiti i slabiji mjehur, odnosno potreba za mokrenjem tijekom noći, ali i poremećaj spavanja poput apneje. Takvi problemi javljaju se s godinama, pa ih više iskuse stariji ljudi.  Ako se mučite prespavati cijelu noć, Robins preporučuje da se prvo fokusirate na probleme koji se lakše mogu riješiti.

"Ograničite unos vode prije spavanja i izbjegavajte plavo svjetlo, odnosno uporabu mobitela, uspostavite rutinu koja vas opušta prije sna. Održavajte svoju spavaću sobu hladnom i izbjegavajte stvari koje vas stresiraju prije spavanja, poput gledanja vijesti." "Možete pojačati unos magnezija, on je prirodni relaksant i opušta mišiće, pa će vam pomoći ako osjećate tjeskobu", zaključila je Trubow.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?