Sastanak u Pragu

Češka od BiH potražuje dugovanja bivše Jugoslavije

08.03.2024.
u 08:07

Zamjenik ministra financija i riznice BiH Muhamed Hasanović je s češkim dužnosnicima razgovarao o dugu bivše Jugoslavije prema bivšoj Čehoslovačkoj.

Kako su priopćili iz Ministarstva financija i riznice BiH, Hasanović je napomenuo kako to pitanje nije riješeno ni 32 godine poslije raspada Jugoslavije te ga smatra jednim od važnijih pitanja sukcesije između Bosne i Hercegovine i Češke. Izaslanstvo BiH činili su Hasanović, kao šef pregovaračkog tima za provedbu sporazuma o pitanjima sukcesije, te viceguvernerka Centralne banke BiH i ovlaštena bh. predstavnica za provedbu aneksa C sporazuma o sukcesiji Ernadina Bajrović.

Oni su u Pragu imali sastanak s generalnim direktorom Odjela za Europsku uniju i međunarodne odnose u Ministarstvu financija Republike Češke Jirijem Georgievom, rukovoditeljem Sektora za vanjska potraživanja i povezanu imovinu Petrom Plašilom te šeficom Odjela za međunarodnu financijsku suradnju i strana potraživanja Jitkom Vyoralovom. Hasanović je na sastanku obrazložio kako bi trebalo biti riješeno ovo pitanje.

- Istaknuo sam važnost uzajamnog poštovanja i suradnje u transparentnosti i dostupnosti dokumentacije kako bi se točno utvrdio iznos dugovanja. Potrebno je provjeriti legitimitet i vjerodostojnost naloga koji se odnose na BiH te sa svim državama nasljednicama postići dogovor kroz zajedničko radno povjerenstvo za aneks C o distribuciji duga koji se treba zajednički utvrditi na dan 4. travnja 1991., kada je Narodna banka Jugoslavije prekinula isplate prema državama nasljednicama - uputio je.

Zbog toga se stanje klirinškog računa na taj datum smatra, kako je istaknuo, nealociranim dugom i on bi se trebao podijeliti prema postocima navedenim u sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. Hasanović je poručio da je Bosni i Hercegovini neprihvatljivo da se to pitanje riješi onako kako ga je riješila Srbija.

- Za BiH je krajnje neprihvatljivo i u potpunosti odbacujemo praksu bilateralnog rješavanja ovog pitanja, kao što je to uradila Srbija jer nije u duhu sporazuma o pitanjima sukcesije. Odbacujemo i izlaganje BiH neprincipijelnim pritiscima te pozivamo sve države nasljednice na odgovorno provođenje sporazuma o pitanjima sukcesije, posebno aneksa C, u cilju postizanja zajedničkog dogovora - izjavio je Hasanović, priopćili su iz Ministarstva financija i riznice BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije