MVP BIH:

Češka dala potporu BiH na putu približavanja NATO-u

potpora
24.02.2016.
u 13:24

Zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine Josip Brkić, predvodio je u Pragu bh. izaslanstvo na konzultacijama o pitanju integracijskog procesa BiH u NATO

Brkić je informirao o NATO integracijskom procesu u Bosni i Hercegovini i zatražio potporu Češke Republike u tom procesu.

Iskazao je uvjerenje da će Češka Republika prepoznati i potvrditi napredak BiH u ispunjavanju uvjeta i približavanju NATO standardima, kao i značaj aktiviranja Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH prije NATO samita u Varšavi, koji će se održati u srpnju.

Tada bi preostali uvjeti za aktiviranje mogli postati dio Godišnjeg plana za članstvo u NATO – ANP.

Brkić je naglasio kako su euroatlantske integracije strateški cilj vanjske politike BiH, jer je to preduvjet za mir, izgradnju institucija, kao i za održiv gospodarski i politički razvoj zemlje.

Dodao je kako u BiH postoji jaka politička volja za ulazak u MAP i stoga postoji jedinstvena politička predanost dovršiti ispunjavanje uvjeta iz Talina.

Naglasio je kako je suradnja NATO-a i BiH na visokoj razini i da se ostvaruje kroz postojeće programe suradnje, navodeći napore BiH u borbi protiv terorizma i uspješnu sigurnosnu suradnju u regiji.

Brkić se susreo i s političkim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike Ivanom Jestrabom, kao i s predstavnicima Ministarstva obrane Češke Republike.

Izaslanstvo Češke Republike predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Jakub Kulhanek.

Češka strana je iskazala potporu BiH na putu približavanja NATO-u jer to doprinosi većoj sigurnosti i daljnjoj stabilizaciji regije.

Istaknuto je da nakon poziva za članstvo Crnoj Gori, „vrata" Saveza ostaju otvorena i za Bosnu i Hercegovinu, te naglašeno da BiH treba uložiti dodatne napore u registraciji preostale nepokretne perspektivne vojne imovine.

Pozdravili su napredak koji je BiH do sada postigla u dostizanju neophodnih uvjeta standarda, koje baštine države članice NATO-a.

Izražena je zahvalnost za sudjelovanje BiH u NATO vođenoj operaciji u Afganistanu, kao i ostalim mirovnim misijama UN-a diljem svijeta. Također je izraženo zadovoljstvo napretkom BiH na putu ka Europskoj uniji.

Sugovornici su se složili da usvajanjem NATO standarda, BiH može mnogo profitirati, kao što je slučaj s Češkom Republikom, prije svega u sigurnosnom, političkom i gospodarskom smislu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić je pozvao zamjenika ministra vanjskih poslova Češke Republike Jakuba Kulhaneka u službeni posjet Sarajevu, prije NATO samita u Varšavi, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije