Pokušaj ubrzavanja reformi u Federaciji

Čeka se zajednički prijedlog za grad Mostar i provedba dogovora u praksi

25.04.2016.
u 07:00

Nedavno puštanje iz pritvora čelnika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i deblokada imenovanja u federalnim institucijama i javnim poduzećima, značajno doprinose relaksiranju odnosa unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.

Brža realizacija zakona

Unatoč dosadašnjem nepostojanju konsenzusa o izbornim pravilima za Grad Mostar i čekanju mogućeg dogovora o prijedlogu, do sjednice Parlamenta ovoga tjedna, 27. travnja, mnogo je drugih pitanja na kojima vladajuća koalicija SDA-HDZ-SBB može demonstrirati svoju učinkovitost. Odluke na Vladi i Parlamentu FBiH pokazat će koliko je bio učinkovit raniji i ovaj prošlotjedni sastanak predstavnika HDZ-a i SDA o ubrzanju reformi i funkcioniranju vladajuće koalicije u FBiH. Čelnici HDZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, istaknuli su nakon sastanaka da se trebaju brže realizirati zakoni, investicije, te riješiti pitanje popisa stanovništva. Najavili su i da će još intenzivnije raditi na svim projektima, prije svega Reformskoj agendi. Prema ranijim izjavama, dogovori idu sporo, a to negativno utječe na investicijske zamahe i stabilizaciju odnosa. Proklamirano partnerstvo se mora pokazati na djelu, zajednička je ocjena. Jasno je da reformska dinamika uspostavljena posljednjih pet-šest mjeseci u posljednje vrijeme bilježi stagnaciju. Dogovoreno je da se ubrza. Na nedovoljno potpore požalio se čelnicima stranaka i premijer Fadil Novalić prije nekoliko tjedana. U Parlamentu, ali i Vladi, više ne bi smjelo biti preglasavanja, a u nekoliko navrata se upravo to dogodilo kada su se zastupnici SDA priklonili oporbi.

Zahtjevi Hrvata

Također je bio dogovor da se u cilju relaksacije odnosa s SBB-om ubrzaju imenovanja, a sukladno ranijem međustranačkom dogovoru. Korak naprijed u provedbi ovog zaključka već je napravljen imenovanjima na prošlotjednoj sjednici Vlade FBiH. Na nedavnom sastanku otvorena su i određena pitanja za koja je davno rečeno da će biti riješena. S hrvatske pozicije to se posebno odnosi na status braniteljske populacije, ali i na reformu zdravstva, izgradnju autocesta, problem poljoprivrede. Cilj je investicijski zamah pokrenuti i sve što je obećano EU nakon predaje zahtjeva ispuniti. Stabilnost parlamentarne većine u FBiH i povjerenje unutar vladajuće koalicije u cjelini temeljni su preduvjeti za ostvarenje tih ciljeva. Činjenica da je čelnik SBB-a na slobodi značajno relaksira ukupne odnose između koalicijskih partnera. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?