“Večernjak“ u posjedu prve konkretne političke odluke novog predsjednika Federacije BiH

Čavara naložio odlazećoj Vladi FBiH da obustavi donošenje svih odluka

cavara
21.02.2015.
u 10:01

Vladi se nalaže da nalog dostavi svim institucijama FBiH i poduzećima u kojima ima upravljačka prava

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je prvu konkretnu i dalekosežnu odluku na novoj dužnosti. Temeljem članka IV.B.1, Ustava Federacije BiH, predsjednik Čavara je donio nalog kojim”„odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u FBiH nalaže da odmah obustave sve aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana Federacije BiH”.

Obustaviti odluke

Ovaj nalog kojemu je “Večernjak” u posjedu odnosi se na sva kadrovska rješenja i nova zapošljavanja u institucije izvršne vlasti i poduzeća u kojima Federacija ima upravljačka prava. Spomenuti nalog se ne odnosi na odluke čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju, njezine narode i građane. Ujedno se nalaže Vladi Federacije da ovaj nalog dostavi svim institucijama Federacije i poduzećima u kojima FBiH ima upravljačka prava.

Predsjednik Čavara za “Večernjak” objašnjava kako je ovakav nalog donio zbog činjenice da se odlazeća Vlada Federacije od izbora do danas ponaša suprotno zakonskim odredbama, ali i općeprihvaćenim demokratskim normama i standardima po kojima oni koji su izgubili izbore ne trebaju donositi ni političke odluke ni kadrovska rješenja uime onih koji su dobili potporu građana na izborima.

- Ova Vlada nije poštovala ni Ustav ni zakon kada se konstituirala, kada su zauzeli pozicije. Međutim, očekujem da barem sad poštuju ustavnu odredbu po kojoj je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti u ovom entitetu, kaže Čavara.

Odluke nakon izbora

“Platformaška” Vlada Federacije je nakon izbora održala više od 15 sjednica na kojima je donijela desetke strateških odluka, kao i odluka o kadrovskim imenovanjima. Najnoviji primjer uzurpacije vlasti od izbornih gubitnika je odluka o prodaji državnih udijela u 14 kompanija. Osim toga, donose se i važne kadrovske odluke pa su tako u poslijeizbornom razdoblju dvojici ministara iz te odlazeće vlasti osigurane nove pozicije. Odluku, odnosno nalog kojim se zabranjuje odlazećoj Vladi donošenje odluka koje nisu neophodne Čavara je proslijedio Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

- Osobe u toj vladi posljednje četiri godine glume da su Vlada Federacije bez obzira što nemaju nikakav ni zakonski ni ustavni temelj, ni legalitet ni legitimitet za provedbu svoje politike o kojoj su građani sve što misle rekli na izborima, zaključio je Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije