Odgađa se peti put

Carina bez papira vjerojatno neće uskoro zaživjeti u BiH

carine
VL FOTO
18.03.2022.
u 19:46

Planirano je da primjena spomenutog zakona počne 1. travnja pod uvjetom da ga Parlament BiH usvoji. To se još nije dogodilo, tvrdi Kovačević

Carina bez papira, po svemu sudeći, neće uskoro zaživjeti u BiH i bit će prolongirana čak peti put, a u najnovijoj odluci planirano je da taj sustav na granicama proradi tek 1. kolovoza.

Primjena Zakona o carinskoj politici, a samim time i carine bez papira, prvo je bila planirana za 1. srpnja prošle godine, zatim je rok pomaknut za mjesec, pa onda na početak ove godine. Nakon toga primjena spomenutog zakona prolongirana je za 1. travnja, odnosno sada već na 1. kolovoza.

- Planirano je da primjena spomenutog zakona počne 1. travnja pod uvjetom da ga Parlament BiH usvoji. To se još nije dogodilo. Zbog toga smo pripremili novu odluku da sve to bude prolongirano za 1. kolovoza i taj dokument bit će proslijeđen Upravnom odboru UNO-a na daljnje usvajanje, a zatim i Vijeću ministara BiH - rekao je za Glas Srpske glasnogovornik UNO-a BiH Ratko Kovačević.

I u programu rada UNO-a za ovu godinu navedeno je da ova institucija planira nadogradnju carinskog informacijskog podsustava koji predviđa carinu bez papira.

- To podrazumijeva elektroničko podnošenje dokumentacije i rad u bespapirnom okruženju, što se odnosi i na carinske deklaracije i na prateću dokumentaciju. Planirana je primjena aplikacije za NCTS na međunarodnoj razini - navedeno je u programu rada.

Prijevoznici u RS-u su u više navrata tražili da BiH na granicama uvede carinu bez papira, pa i na posljednjem prosvjedu koji su održali prošloga tjedna.

- Dobro smo mi rekli da je riječ o prvotravanjskoj šali, a vjerujemo, isto tako, da se šale i za 1. kolovoza. Doći će i kolovoz i od toga ni tada neće biti ništa - kaže predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a Nikola Grbić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije