Okrugli stol o položaju mladih

Čak 55 posto mladih smatra da im znanje stečeno kroz obrazovni sustav neće biti dovoljno za zapošljavanje

Foto: Fena
1/3
03.03.2023.
u 20:52

Ovdje smo se okupili kako bismo čuli glas mladih, što oni žele i kako zamišljaju svoju budućnost i gdje se vide u društvu. Strategijom želimo uključiti mlade u sve pore društva kao punopravne članove zajednice i na taj način kreirati mjere za unapređivanje njihovog statusa – naglasila je ministrica Mikulić

U širokobriješkom Hotelu Park održan je okrugli stol za mlade na temu "Strateški pristup za položaj mladih u Županiji Zapadnohercegovačkoj" u organizaciji Udruge Eko ZH.

- Ovime želimo pomoći mladima i analizirati situaciju u kojoj se nalaze i da se iznađu rješenja kako bi ostali ovdje, pronašli odgovarajući posao i kako bi se bolje snašli u odrađenim situacijama. Kroz projekt Eko kolonija želimo okupiti studente s različitih akademija i povezati ekologiju i kulturu te podići svijest zajednice kroz te dvije stavke. Mislim da imamo važnu ulogu u društvu i da će ovaj okrugli stol doprinijeti razvoju u ŽZH – rekla je Feni Kristina Ćavar, koordinatorica za kulturu Udruge Eko ZH.

Istaknula je kako se ta udruga aktivno bavi razvojem, ekologijom i kulturom te da je ovo jedna od inicijativa na kojoj su predstavili probleme mladih.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružica Mikulić zahvalila je spomenutoj udruzi na doprinosu u organizaciji ovog događaja kroz koji se, kako je kazala, nastoji poboljšati status mladih u društvu.

-  Ovdje smo se okupili kako bismo čuli glas mladih, što oni žele i kako zamišljaju svoju budućnost i gdje se vide u društvu. Strategijom želimo uključiti mlade u sve pore društva kao punopravne članove zajednice i na taj način kreirati mjere za unapređivanje njihovog statusa – naglasila je ministrica.

Dodala je i kako su radili ankete među mladima i ispitali različite stavove među njima.

- Želim istaknuti da je 55 posto mladih izjavilo da im znanje stečeno kroz obrazovni sustav neće biti dovoljno za zapošljavanje, a mogu reći da smo na tragu rješavanja tog problema jer je u tijeku reforma općeg obrazovanja i reforma za strukovno obrazovanje. Još jedan poražavajući podatak je taj da je 44.8 posto mladih bilo na sistematskom pregledu pri upisu u osnovnu školu i tu praksu smo već počeli mijenjati, jer je Vlada ŽZH preko Ministarstva zdravstva ŽZH krenula s obveznim sistematskim pregledom učenika petih i osmih razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole u tekućoj školskoj godini. Nadam se da ćemo ove i druge zabrinjavajuće brojke iz ovakvih upitnika rješavati na dobro mladih ljudi i cjelokupnog društva – naglasila je ministrica.

Nakon uvodnih dijela održano je i predavanje na temu Aktivizam mladih (između revolucije i desetinama) koje je održao dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru doc.dr.sc. Dražen Barbarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?