Poslodavci traže radnike koji su spremni za tržište rada

Čak 100 nezaposlenih osoba usavršavat će se za zidara, CNC operatera, šivača...

09.07.2021.
u 16:16

Iseljavanje, pojava pandemije koronavirusa, nedovoljna usklađenost obrazovnog sustava i tržišta rada, neškolovanje za tražena zanimanja... samo su neki od uzroka zbog kojih je BiH sve više u problemu zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Nedostatak radnika s potrebnim znanjima, vještinama i kompetencijama već je postao ključni ograničavajući razvojni problem bh. gospodarstva, piše Večernji list BiH. Tako danas samo uz ludu sreću poslodavci mogu pronaći kvalitetnog zidara, ličioca, vozača, trgovca..., što predstavlja veliki problem na tržištu rada.

Spremni za tržište rada

Poslodavci traže radnu snagu koja će nakon završenog školovanja odmah ući na tržište rada sa svim kvalifikacijama, kazala je Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, za Avaz. Tako se sve više javlja potreba da se radna snaga koja je na evidencijama zavoda za zapošljavanje osposobi za ulazak na tržište rada, zbog čega je pokrenut projekt “Moja budućnost” Fondacije “Helvetas” koji se odnosi na prekvalifikaciju, odnosno usavršavanje osoba koje su na zavodima za zapošljavanje.

Kako je naveo voditelj projekta Halko Basarić za Avaz, ovaj program namijenjen je osobama do 35 godina. No, kako je istaknuo, zbog potreba tvrtki za radnom snagom starosna dob ne predstavlja prepreku. Obuku će, kako se navodi, proći 100 nezaposlenih osoba s evidencije zavoda za zapošljavanje Sarajevske, Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije. Zainteresirani radnici moći će se prekvalificirati za CNC operatera, šivača, plastičara, zidara i armirača. Na području BiH sve više nedostaje profesionalnih vozača, pogotovo onih koji imaju ADR liceniju, odnosno koji su položili ispit za prijevoz tekućih i opasnih tvari u cisternama, potvrdili su za Nezavisne prijevoznici. Po forumima i oglasima za zapošljavanje diljem BiH, sve više se traže vozači s iskustvom koji prevoze cisterne s tekućim i opasnim tvarima, a prema podacima prijevoznika, veliki broj njih posljednjih godina, najviše zbog većih plaća, otišao je raditi u zemlje EU-a, gdje rade za 3000 do 4000 KM, dok za isti posao u BiH zarade 1500 - 2000 KM. Naći vozača cisterne u BiH postao je veliki problem, a s tim se bore i neke razvijenije zemlje u svijetu. Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za međunarodni i unutarnji prijevoz RS-a, istaknuo je za Nezavisne da je BiH od 2019. do danas napustilo više od 5000 vozača.

Usmjerenje na zanimanja

Jedan od razloga nedostatka radnika s traženim zanimanjima jest što se vrlo malo mladih školuje za njih. Predsjednik Obrtničko-poduzetničke komore RS-a Lazo Šešić kazao je ranije kako se djecu ne usmjerava dovoljno na obrtnička zanimanja. Ono na što se stalno upozorava poslodavce, a što bi moglo pomoći u zadržavanju radne snage, jest povećanje plaće, inače će morati zatvarati tvrtke jer će ostati bez radnika. Jedna od općina koja već neko vrijeme intenzivno radi na usklađivanju obrazovnog sustava i tržišta rada je Posušje, a koje se već provodi u Logističkom centru, čiji je cilj kroz konvencionalno obrazovanje i praksu stvoriti kadrove konkurentne na tržištu rada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije