JP Autoceste FBiH

Bučo: Gradit ćemo novih 30 kilometara autoputa

autoput
18.02.2016.
u 09:20

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Jasmin Bučo najavio je izgradnju novih 30 kilometara autoputa. Posljednjom odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje, za izgradnju autoputeva u BiH trebalo bi biti izdvojeno dvostruko više sredstava nego do sada.

- Ono što smo mi dobili kao informaciju od Vlade FBiH, od sada će se iz putarine za izgradnju autoputa izdvajati 20 feninga, umjesto dosadašnjih 10. U tom slučaju očekujemo dodatni prihod na godišnjoj razini od 70 milijuna maraka, kazao je Bučo za Faktor.

- Mi smo se s postojećom akcizom od 10 feninga po litru, koja daje prihod od 70 milijuna maraka, zadužili oko 850 milijuna KM. To znači da se možemo zadužiti još 850 milijuna KM. Međutim, moramo u obzir uzeti naše kratkoročne obveze koje nisu do kraja zatvorene. U tom slučaju naš kreditni potencijal bio bi znatno manji. Mi smo predložili Vladi FBiH da se putem kreditnih zaduženja reprogramiraju naše kratkoročne obveze u iznosu od 173 milijuna KM. U tom slučaju bi naš kreditni potencijal bio između 800 i 900 milijuna maraka, što će ovisiti od budućih kratkoročnih zaduživanja, rekao je on.

Po njegovim riječima, taj iznos preračunat u eure je oko 400 milijuna eura, a tim sredstvima može se izgraditi dodatnih 30 kilometara autoputa.

- Izgradnja dionica je definirana programom javnih investicija, koje smo mi predložili prije nekoliko mjeseci i koje je Vlada FBiH usvojila. Taj program podrazumijeva da se izgradnja nastavi od Počitelja prema Buni i dalje prema Mostaru Jug. Također, definirano je da se nastavi izgradnja Zeničke zaobilaznice do naselja Nemila. Treća dionica definirana ovim programom je dionica Konjic - Mostar Sjever, odnosno njen dio od Konjica do izlaza iz tunela Prenj, izjavio je Bučo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?