Ovaj sočan biskvit s jabukama ima nekoliko prednosti. Izuzev toga što je zaista ukusan, priprema je kratka, neće te čekati hrpa prljavog posuđa, a vjerojatno nećeš morati ni u trgovinu po sastojke.
Sve što ti treba za pripremu brzinskog kolača od jabuke su funkcionalna pećnica, jedna posuda, mikser, kalup za torte i dvije slatke jabuke. Nakon brzog miksanja, samo ga trebaš ubaciti u pećnicu te pričekati da se ispeče i ohladi, piše gastro.24sata.hr.
Iako će biti ukusan i bez posebnih dodataka, predlažemo ti da ga poslužiš uz standardno tučeno vrhnje ili pak kuglicu sladoleda od vanilije.
Sastojci:
120 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
120 g maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
3 žlice ruma
2 slatke jabuke
Priprema:
Operi, oguli i nareži jabuku na kockice. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 24 cm premaži maslacem, a dno prekrij papirom za pečenje. Omekšali maslac izmiksaj sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje. Ulij ekstrakt vanilije i rum, a zatim dobro izmiksaj. Suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i sol, uspi u pripremljenu smjesu pa izmiješaj drvenom žlicom, a na kraju dodaj i jabuke. Prelij tijesto u pripremljeni kalup, zagladi pa po vrhu rasporedi malo šećera, otprilike jednu punu žlicu. Peci 40-ak minuta pa provjeri čačkalicom je li kolač pečen. Pusti da se ohladi prije no što ga kreneš vaditi iz kalupa. Ohlađeni kolač pospi šećerom u prahu.