Odluka Ustavnog suda podijelila BiH

Brojne reakcije na odluku vlasti RS-a

12.02.2020.
u 16:07

Odluka predstavnika Republike Srpske da će na razini Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti tijela BiH do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca, izazvala je mnoge reakcije bh. dužnosnika iz oba entiteta. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je Ustavni sud BiH okupacijski sud kada je u pitanju RS.

- Danas smo se sastali u Banjoj Luci i dogovorili da se obustavi i da nećemo odlučivati o bilo kojem pitanju na razini BiH dok se ne donese novi Zakon o Ustavnom sudu u kojem neće biti stranaca. U ponedjeljak ćemo na Narodnoj skupštini RS to definitivno i potvrditi, ali i donijeti nekoliko odluka. Smatramo da trebaju izaći suci iz Ustavnog suda. Ako ne izađu, onda će NS RS, koji ih je imenovao, donijeti odluku da ih povlači. Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa, kazao je Dodik.

U tekstu ispod su izjave bh. dužnosnika.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Denis Zvizdić: "Antiustavna navika bh. entiteta Republika Srpska da se miješa u isključive nadležnosti države BiH, glumeći vrhovnog arbitra i tumača svih ustava i zakona, predstavlja klasičan primjer arogantnog nepoštivanja važećih zakona, koji vodi k novim tenzijama i pravnoj anarhiji", izjavio je.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić: "Meni nije iznenađenje da su stavovi SNSD-a i SDS-a jedinstveni. Ovo je novi izazov iz kojeg će bh. patriotske snage znati izvući najbolji odgovor. Sjetite se da ovo nije prvi put da se pokušava etablirati politika rušenja državnih institucija. Smatram da se radi o orkestriranoj politici destabilizacije, ne samo BiH nego i cijele regije".

Šef Neovisnog kluba Socijalističke partije u NS RS Maksim Skoko: Obustavljanje rada predstavnika RS u zajedničkim institucijama do donošenja novog Zakona o Ustavnom sudu predstavlja odgovor Republike Srpske na novi pokušaj izazivanja konflikta. Već smo imali situacije i pokušaje zadiranja u interese Republike Srpske, a u ponedeljak ćemo još jednom potvrditi da je Narodna skupština Republike Srpske mjesto gdje se raspravlja o interesima Republike Srpske i da o tom odlučuju izabrani predstavnici naroda Republike Srpske, a ne državljani drugih zemalja".

Zamjenica predsjedatelja Kluba Srba u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić: "Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranaca. RS je do sada na različite načine pokušavao da rad Ustavnog suda bude zakonski uređen, ali nije bilo uspjeha. Očigledno je ovo postala jedina mjera da se pristupi što prije uređenju ove materije i odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda".

Predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Lidija Bradara: "Očigledno je to političko sredstvo koje se koristi iz Republike Srpske, iako ja mislim da uvijek trebamo razgovarati i odlučivati u institucijama BiH".

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Amir Fazlić: Odluka o obustavljanju odlučivanja predstavnika iz RS-a do donošenja Zakona o Ustavnom sudu ne doprinosi razvoju demokratske prakse u BiH. To je političko uvjetovanje i to nije dobra odluka Srba".


O odluci predstavnika Republike Srpske očitovali su se i iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koje poziva sve strane da poštivaju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti. Komentirajući današnju odluku predstavnika Republike Srpske da će na razini Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti tijela BiH do usvajanja novog Zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudaca, iz Veleposlanstva su kazali za Fenu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine konačni autoritet koji određuje što Ustav BiH propisuje, a što ne propisuje.
"Tek trebamo čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjoj Luci. Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obveza nije diskrecijsko pravo, već obveza u bilo kojoj zemlji u Europi", zaključili su iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?