Blagoslov katoličkih obitelji u Kiseljaku pokazao

Broj vjernika u neznatnom padu

storyeditor/2023-01-09/kiseljak.jpg
10.01.2023.
u 16:21

Blagoslov obitelji u župi svetog Ilije Proroka Kiseljak, jednoj od četiriju župnih zajednica na području općine Kiseljak, priveden je kraju, piše Večernji list BiH.

Stalni boravak

U najkraćem, pokazao je da je broj vjernika, a popisano ih je blizu četiri i pol tisuće, u blagom padu te da je, s druge strane, katoličkih obitelji u župi više.

Tako je u petnaestak naselja, uključujući i središte općine, popisana 1791 obitelj, šesnaest više u odnosu na podatke nakon blagoslova obitelji početkom prošle godine. Vjernika je nešto manje i ove ih je godine popisano 4439, 67 manje u odnosu na prethodnu godinu.

- Ono što svakako valja napomenuti je da smo prilikom popisa razdvojili župljane koji žive u našoj župi u odnosu na one koji su u inozemstvu. Dakle, na popisu su samo vjernici koji stalno borave u župi - kaže kiseljački župnik fra Antun Perković.

A među onima koji stalno borave u župi Kiseljak je i 129 studenata, 164 srednjoškolca, 456 učenika osnovnih škola i 316 mališana predškolske dobi. U odnosu na 2021. godinu, broj školske i predškolske djece u blagom je padu, dok je broj srednjoškolaca ostao isti. Župa Kiseljak, naglašava župnik fra Antun Perković, gradska je župa i kao takvu zaobilaze je trendovi masovnijeg smanjenja broja vjernika.

- Mi smo župa u koju se ljudi još uvijek i doseljavaju, a ne samo odlaze - objasnio nam je kiseljački župnik.

Procvat stanogradnje

Kiseljak je nakon rata dobio nove ulice, šetnice, uređene parkove, izgrađeno je i oko 1000 stambenih jedinica, nove trim-staze dodatno su podignule kvalitetu življenja.

Unatoč činjenici da broj vjernika katolika u središtu Kiseljaka, koje posljednjih godina bilježi procvat stanogradnje, raste, najviše katoličkih obitelji, 370 sa 903 člana, živi u Brnjacima. U Centru je popisana 341 obitelj s 854 člana. Treće naselje u župi Kiseljak po brojnosti katoličkih vjernika je Visočka cesta, u kojoj je popisano 195 obitelji s 446 članova, a četvrto Kreševska u kojoj žive 174 katoličke obitelji koje imaju 443 člana.

Na Zeničkoj cesti nastanjeno je 113 katoličkih obitelji, u naselju Parževići 94 obitelji, Borini jedna manje, Podastinju 90, Sarajevskoj cesti 74. U Paležu živi 69 katoličkih obitelji, Potkraju 60, Paleškoj Ćupriji 56, Čizmi 29.

Najmanje katoličkih obitelji i dalje imaju Završje 17 i Zagorice 16, naselja prema Visokom. Prosječan broj članova katoličkih obitelji u župi Kiseljak je 2,46, pokazala je statistika nakon božićnog blagoslova obitelji u župi Kiseljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?