ZA RAZLIKU OD PROŠLE GODINE

Broj poziva djece upućenih “Plavom telefonu” povećao se gotovo devet puta

16.04.2016.
u 11:00

Broj poziva upućenih savjetodavnoj liniji za djecu “Plavi telefon” povećao se gotovo devet puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Večernji list BiH.

Razlozi pozivanja

Od siječnja do kraja ožujka prema “Plavom telefonu” bilo je upućeno čak 449 poziva, dok je tijekom istog razdoblja prošle godine broj poziva bio 51. Kako je za Fenu navela koordinatorica ove linije Snežana Jondža, najveći broj poziva odnosio se na probleme nasilja i zlostavljanja. “Djeca su također zvala kako bi se informirala o obiteljskim odnosima, problemima koje imaju u školi ili odnosima s vršnjacima, zatim su tražila informacije u vezi sa svojim razvojem i fizičkim izgledom. Kada ne znaju kako postupiti u određenoj situaciji, potrebni su im potpora i savjeti kako bi mogli prevladati probleme”, navodi Jondža. Porast broja poziva rezultat je predstavljanja rada ove linije tijekom prva tri mjeseca ove godine. U tijeku je druga faza promocije “Plavog telefona”, koja obuhvaća velike plakate i city lightove na području Banje Luke i Sarajeva, kao i wifi bilborde diljem BiH.

Djeca žrtve nasilja

“Plavi telefon” pokrenut je 18. veljače 2013., kao jedna od usluga Udruge “Nova generacija” iz Banje Luke, i od tada je zazvonio ukupno 2083 puta. Trenutačno na ovoj liniji volontira 25 savjetnika koji su prošli obuku za pružanje kvalitetne potpore djeci. O zastupljenosti vršnjačkog nasilja svjedoče i roditelji čija su djeca žrtve i koji su kontaktirali savjetnike. “Točno je da mnoga djeca trpe vršnjačko nasilje, a žalosno što se nemaju kome obratiti. Nastavnici nasilnike štite i simpatiziraju jer su krasni na satu. Njihov odgovor je da su to dječje stvari, ne vjeruju zlostavljanoj djeci, a roditeljima savjetuju da svoju djecu vode psihologu jer su ona izazivači tzv. dječjih zadirkivanja. Žalosno. Kako pomoći svom djetetu prevladati posljedice dugogodišnjeg maltretiranja?”, kazala je majka zlostavljane djevojčice i dodala da njezino dijete sad ima sve simptome socijalne fobije. Prema dostupnim rezultatima istraživanjima, čak do 43% djece u osnovnim školama u BiH iskusi neku vrstu vršnjačkog nasilja, a istu vrstu iskustva ima i 29% učenika srednjih škola. Vršnjačko nasilje u BiH sve češće je uzrok samoubojstava djece koja u pubertetu, kada su inače jako osjetljiva, zbog nasilja podižu ruku na sebe. Slučaj samoubojstva 14-godišnjeg dječaka Mahira Rakovca potaknuo je niz rasprava i aktivnosti u BiH na suzbijanju vršnjačkog nasilja. Prvi put je u zemlji obilježen i dan borbe protiv nasilja među vršnjacima, nazvan Danom ružičastih majica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?