Mađarska

Brkić održao konzultacije u Mađarskoj o integracijskom procesu BiH u NATO

Brkić
26.02.2016.
u 13:48

Zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine Josip Brkić, predvodio je bh. izaslanstvo na konzultacijama o pitanju integracijskog procesa BiH u NATO, koje su održane jučer u Budimpešti.

Izaslanstvo Mađarske predvodio je politički direktor i zamjenik državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Benkȍ Levente. Brkić se tom prigodom susreo i s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm i državnim tajnikom Ministarstva obrane Mađarske Tamas Varghom.

Brkić je informirao sugovornike o NATO integracijskom procesu BiH, naglasivši kako su euroatlantske integracije strateški vanjsko-politički cilj BiH.

Dodao je kako u BiH postoji jaka politička volja za ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP) i predanost na dovršenju ispunjenja uvjeta iz Talina, s tim da se obveza knjiženja preostale perspektivne vojne imovine uvrsti kao jedna od aktivnosti u prvom Nacionalnom akcionom planu (ANP), koji predstavlja osnovi instrument strukturalne suradnje unutar MAP-a.

Također je objasnio očekivanja koje ima BiH od Europske unije (EU) nakon predaje aplikacije za članstvo, a odnose se prije svega na davanje mišljenja Europskog vijeća Europskoj komisiji o početku procesa za stjecanje kandidacijskog statusa BiH.

Ministar Szijjártó je obećao da će u konzultacijama s kolegama iz država članica "Višegradske" skupine, pokušati da, već u travnju na dnevni red Vijeća za opće poslove ili Vijeća za vanjske poslove EU, bude uvršteno davanje mišljenja Europskog vijeća povodom aplikacije za članstvo BiH u EU.

Rekao je da BiH u Mađarskoj ima iskrenog prijatelja i da će učiniti sve da pomognu našoj zemlji na njenom EU i NATO integracijskom putu, jer je BiH, kao i cijeli zapadni Balkan, prioritetno područje za Mađarsku.

Također je potvrdio podršku Mađarske u smislu propagiranja pozicije među Saveznicima za aktiviranje MAP-a za BiH prije predstojećeg NATO samita u Varšavi, odnosno na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO u svibnju ove godine.

Benko je potvrdio važnost regije zapadnoga Balkana i BiH za Mađarsku i dao podršku nastojanjima BiH da kroz aktiviranje MAP-a intenzivira NATO integracijski proces, te se složio s  prijedlogom Brkića da knjiženje preostalih lokacija treba uvrstiti kao dio ANP-a.

Također je potvrdio da će Mađarska biti zagovornik politike "otvorenih vrata" i da je kredibilan napredak koji je učinila BiH dovoljan za promjenu paradigme Saveznika prema BiH, u čemu se složio sa zamjenikom ministra Brkićem da u prilog navedenom stoji i činjenica pozitivnih dešavanja u regiji, kao što je poziv Crnoj Gori za članstvo, te potpisani novi oblici unaprijeđene suradnje Srbije s NATO-om.

Razgovarano je i o problemu ilegalnih imigranata, gdje su sugovornici zaključili kako jačanje vanjske granice EU jeste jedino dugoročno rješenje, te kako odugovlačenje može dovesti do dramatičnih posljedica nekontroliranog kretanja migranata diljem Balkana.

Zaključili su da potonje svakako predstavlja sigurnosni izazov, za koji EU mora hitno pronaći rješenje, kako bi se spriječila daljnja eskalacija takozvane izbjegličke krize.

Vargha je pojasnio da, kao što je stabilnost i sigurnost zapadnoga Balkana prioritet za Mađarsku, jednako treba biti i za NATO. Mađarska svoju predanost regiji dokazuje kroz vojni angažman u Althea misiji u BiH s ukupno 170 vojnika, ali i u misiji KFOR na Kosovu.

Pozdravio je učinjene napore na registraciji perspektivne vojne imovine u BiH, kao i važnu činjenicu da se sva 63 definirana perspektivna vojna objekta nesmetano koriste od strane  Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH, kao i za vojne vježbe koje izvodi NATO u BiH.

Državni tajnik Vargha se složio sa Brkićem kako se sigurnost i stabilnost regije mogu provesti jedino kroz NATO i EU integracije. 

Sastancima u Budimpešti Brkić završava trodnevni posjet državama članicama "Višegradske" skupine, tijekom kojeg je pored Mađarske posjetio i Češku Republiku i Slovačku Republiku.

Cilj posjeta je da se dužnosnicima ovih država predstavi napredak BiH u oblasti integracije u NATO, i zatraži potpora za predstojeći korak - aktiviranje MAP-a prije samita u Varšavi, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije