negoduju na društvenim mrežama

Brčanski maturanti traže da im se odobri svečani defile

07.06.2020.
u 11:47

Brčanski maturanti već danima negoduju na društvenim mrežama tražeći kako se osim maturalne večeri dozvoli i svečani defile kao dio maturale svečanosti.

- Maturalna večer je nešto što svima nama ostaju u sjećanju, san je svakog srednjoškolca da dočeka dan kada će okruniti završetak jednog poglavlja svoga života i školovanja i kada će u najljepšoj haljini, odnosno odijelu, prošetati gradom. Možda za one koji su zaboravili mladost ovo djeluje djetinjasto, ali za nas je to važan dio odrastanja. Ne možemo dozvoliti da nam netko iz svog hira, ili kojeg već razloga, to oduzme - izjavila je Edna Mulić, maturantica JU Ekonomske škole.

Mulić aktivistica i volonterka u više nevladnih organizacija, pokušava ukazati na važnost ovog problema za njenu generaciju. U svome angažovanju nailazi na podršku mladih, ali i strah i oprez nadležnih institucija i rukovodstva škola.

Ona je s prijateljicama formirala i  mrežu donatorica koje su voljne pomoći maturanticama čije su obitelji osjetile financijske posljedice pandemije. Naime, one nude svim zainteresiranim maturanticama besplatnu svečanu haljinu, šminku ili frizuru, a naglašavaju kako će identitet svake djevojke koja zatraži ovu podršku ostati u tajnosti.  

Značajno ublažavanje mjera prevencije širenja koronavirusa ovih dana vraća Brčko u svakodnevicu kakva je bila prije pandemije. Međutim, mladi Brčaci su zabrinuti zbog pitanja održavanja maturalih svečanosti.

Stožer za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH je 5. lipnja donio naredbu kojom se odobrava održavanje maturalih večeri za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Brčkom, međutim nije dana preporuka za održavanje organiziranog defilea. U naredbi se navodi  da će maturale večeri moći da budu upriličene kako bi učenici završnih razreda, kao i prethodnih godina, imali priliku proslaviti završetak jednog dijela obrazovanja, a na snazi ostaju sve mjere koje su općeg karaktera, a tiču se broja osoba koja se mogu okupljati na otvorenim i  u zatvorenim prostorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije